Soini: Vaalipiirin jako olisi loppu Satakunnalle

Eduskuntavaalien jälkeen keskusteluun voi nousta pienten vaalipiirien tulevaisuus. Vaalipiiriuudistuksen jälkeen vain kahdeksan ehdokkaan Satakunnassa on Suomen toiseksi suurin laskennallinen äänikynnys. Satakunnassa ehdokas tarvitsee 11,1 prosenttia äänistä läpimenoon, kun esimerkiksi Soinin edustamalla Uudellamaalla prosentti on 2,8.

Tiistaina Raumalla vieraillut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei kuitenkaan lähtisi yhdistelemään vaalipiirejä tai jakamaan Satakuntaa esimerkiksi Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen piirien välillä.

– Se olisi Satakunnan loppu, jos piiri jaetaan. Täällä olisi aikoinaan pitänyt taistella kovempaa, että laita-alueen kunnat kuten Sastamala, Äetsä ja Punkalaidun eivät olisi valuneet Pirkanmaan vaalipiiriin.

Hänen mielestään Porin ja Rauman olisi pitänyt tehdä parempaa yhteistyötä maakunnan hyväksi.

– Tilanne on sama kuin Lukolla ja Ässillä. On molemmille hyväksi, että toinen pärjää.

Soini kertoo Satakunnan olevan yksi vaalipiiri, jossa eduskuntapaikkojen määrää tiukimmin ratkotaan. Satakunnassa jää viime vaaleihin verrattuna pelkästään istuvilta kansanedustajilta noin 20 000 orpoääntä. Etenkin Pohjois-Satakunnassa perussuomalaisilla on mielenkiintoinen tilanne, kun viime vaaleissa yli 6 500 ääntä saanut Anssi Joutsenlahti jätti kansanedustajapaikkansa nuoremmilleen. Tuolloin puolue otti kaksi edustajapaikkaa.   – Hirvittävän iso panos on täälläkin, kun taas voi kaksi paikkaa saada. Uskon, että viimeinen paikka voi ratketa ihan kolmensadan äänen erolla.