Sokerijuurikkaan hintasopu syntyi vaikeasta tilanteesta huolimatta

Tuottajien ja teollisuuden välille on saatu aikaan sopu sokerijuurikkaan hinnasta. Sopu on kova pala viljelijöille, sillä hinta laskee yli 20 prosenttia.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo asetti neljä viikkoa sitten ministeriönsä entisen kansliapäällikön Jarmo Vaittisen selvittämään, millaisilla sopimusehdoilla suomalainen sokerijuurikkaan tuotanto saataisiin jatkumaan. Selvitysmies onnistui työssään ja toimialasopimus syntyi tuottajien ja teollisuuden välille.

- Ministeriön tavoite edelleen on, että meillä säilyy oma juurikassokerin tuotanto, ministeri Orpo korostaa.


Hän alleviivaa oman sokerintuotannon merkitystä huoltovarmuuden, sokeria käyttävän teollisuuden, työllisyyden ja maatalouden monipuolisuuden kannalta.


− Sokeri tuo paljon suoria ja epäsuoria työpaikkoja. Sokerista 80 prosenttia kulutetaan elintarviketeollisuudessa, jonka toimintaedellytyksistä myös kannamme huolta.


Nyt sovitussa toimialasopimuksessa sokerijuurikkaan perushinnan päälle tulevien lisien määrä lisääntyi 0,5 miljoonalla eurolla verrattuna teollisuuden joulun alla antamaan tarjoukseen. Myös leikkeen hintaan tuli pieni parannus aikaisempaan tasoon verrattuna. Kokonaisuudessaan juurikkaan hinta kuitenkin laskee yli 20 prosenttia.


− Hinnanlasku on seurausta sokerin hintojen erittäin voimakkaasta laskusta EU-alueella viime vuosien aikana. Myös muiden tuotteiden, kuten viljan hinta on laskenut viime vuoden aikana. Silti juurikas on ProAgrian laskelmien mukaan tälläkin hintatasolla kilpailukykyinen viljelykasvi esimerkiksi vehnään verrattuna, ministeri toteaa.


− Oli kaikkien etu että sopu saadaan ja viljelijät pääsevät suunnittelemaan kevään kylvöjä, ministeri sanoo.