Sokerijuurikkaasta saatiin viime vuonna ennätyssato – tavoitteena saada lisää viljelijöitä ja hehtaareja

Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Sokerijuurikkaan sato nousi viime viljelykaudella 47,3 tonniin hehtaarilta. Tämä on juurikkaan viljelyhistorian toiseksi paras sato Suomessa. Korkein hehtaarisato, 48 tonnia, korjattiin vuonna 2011.

Sokerisadolla mitattuna vuosi 2019 on tähänastisen historian paras, noin 7,65 tonnia hehtaarilta.

Vuoden 2020 viljelykaudella Sucroksen tavoitteena on lisätä sekä viljelijöiden määrää että juurikasalaa. Viime vuonna suuren suosion saavuttanutta Conviso-siementä on uudelle kaudelle saatavilla kolminkertainen määrä.

Erinomainen juurikassato on monen tekijän summa, kasvuolosuhteet olivat juurikkaalle lähes täydelliset koko kasvukauden.

– Pääsimme ajoissa kylvötöihin, ja taimettuminen lähti hyvin liikkeelle. Lisäksi juurikas sai kesällä sopivasti lämpöä ja vettä, kertoo maatalousjohtaja Tero Tanner Sucrokselta.

Sucroksen Säkylän tehdas käynnistyi lokakuun toisella viikolla, ja käyntikausi jatkui hyvän sadon takia 17. joulukuuta asti.

– Tehtaan käyntikausi sujui hyvin ilman katkoja. Päättyneellä käyntikaudella Säkylän tehdas tuotti valkosokeria noin 75 000 tonnia. Tavoitteenamme on edelleen kasvattaa vuosittaista tuotantoa 100 000 tonniin.

Uusi viljelykausi käynnistynyt

Uuden viljelykauden valmistelut ovat jo pitkällä. Sucros on käynnistänyt uusien viljelijöiden rekrytoinnin, ja siementilaus viljelijöille avautuu tiistaina 21. tammikuuta.

– Haemme lisää juurikkaan tuotantoalaa etsimällä uusia viljelijöitä sekä kasvattamalla olemassa olevien viljelijöiden alaa. Tavoitteenamme on nostaa viljelyalaa merkittävästi tämänhetkisestä noin 11 000 hehtaarista, sanoo Tanner.

Uusi siementeknologia parantaa kannattavuutta

Suomessa otettiin viime kasvukaudella ensimmäisten EU-maiden joukossa käyttöön uusi sokerijuurikkaan Conviso Smart -siementeknologia. Se perustuu aiemmin vain viljoilla käytettyyn kasvinsuojeluaineryhmään sekä sille immuuniin juurikaslajikkeeseen. Kehitetty sokerijuurikaslajike on jalostettu täysin perinteisin menetelmin. Uudella menetelmällä pystytään vastaamaan moniin juurikkaan kasvinsuojelu- ja kustannushaasteisiin.

– Conviso-juurikkaiden osalta kasvinsuojelutoimenpiteitä on vain kaksi, kun perinteisessä viljelyssä niitä on kolmesta viiteen. Pienempi työmäärä ja sitä kautta saavutettava kannattavuuden paraneminen on merkittävä, kertoo Tanner.

– Vuonna 2019 noin viidennes viljelyalasta oli Conviso-siementä, ja tälle vuodelle sitä on saatavilla kolminkertainen määrä. Kokemukset menetelmästä ovat hyvät, ja uskomme menetelmän suosion kasvavan voimakkaasti.