Sokerijuurikkaasta tulossa lähes ennätyssato

Sucroksen Säkylän sokeritehdas pyörähtää käyntiin tiistaina. Maanantaina aloitettiin juurikkaan ajaminen tehtaalle. Suunnitelmien mukaan käyntikausi jatkuu joulukuun ensimmäiselle viikolle.

Juurikkaasta odotetaan ennätyssatoa. Tulossa on hyvä vuosi niin viljelijöille kuin tehtaallekin. Rektytointikampanja onnistui ja uusia viljelijöitä kuluvalle kaudelle onnistuttiin saamaan 70. Satomäärä on yltämässä yli 40 tonniin hehtaarilta. Myös sokeripitoisuus on nousemassa huomattavan korkeaksi. Jos syksyiset päivät jatkuvat aurinkoisina ja yöt kylminä, voi sokeripitoisuus nousta lähelle 17 prosenttia.

Sokerijuurikkaan hinta on toimitusjohtaja Juri Jolkkosen mukaan erittäin kilpailukyinen muihin viljelykasveihin verrattuna. Hän toivookin, että lähivuosina yritys saisi ainakin parisataa uutta viljelijää juurikkaan pariin. Näin kiintiöiden luopuminen voisi tehdä suomalaisesta sokerintuotannosta entistä kilpailukykyisempää.

Maanantaina käynnistynyt jurttiralli tuo taas raskasta liikennettä lisää Säkylän ympäristön teille. Päivässä sokeritehtaan portista kulkee 250-300 juurikaskuormaa vuorokauden tarpeeksi. Määrät ovat suuria. Tänä syksynä tehdas tuottaa sokeria enemmän viikossa kuin käynnistyessään vuonna 1953 tuotantokautensa aikana kokonaisuudessaan.