Somessa kehotetaan nyt siirtämään varoja ulkomaisiin pankkeihin – raumalainen konttorinjohtaja muistuttaa kääntöpuolesta: "Moni ei ehkä ajattele sitä"

Talletuskorkokeskustelu käy nyt kuumana. Moni suomalainen toivoo rahan kasvavan tilillä korkoa, ja pankit ovat vastaamassa haasteeseen.

| Päivitetty

Suomalaiset ovat muita pohjoismaalaisia innokkaampia säilyttämään rahojaan tilillä sen sijaan, että sijoittaisivat niitä rahastoihin tai osakkeisiin. Siksi talletuskorko kiinnostaa monia, ja myös Suomessa toimivat pankit ovat alkaneet tarjota talletuskorkoa käyttötileille.

Monessa sijoittamista ja raha-asioita käsittelevässä Facebook-ryhmässä on kannustettu suomalaisia siirtämään varojaan ulkomaalaisten pankkien tileille, koska ne maksavat kotimaisia pankkeja parempaa talletuskorkoa.

Sama asia on ollut esillä myös Tiktokissa, joka on erityisesti nuorten suosiossa.

Oma Säästöpankin Rauman ja Eurajoen konttorinjohtaja Pauliina Välimaa kiinnitti asiaan huomiota ja kirjoitti siitä osin huolestuneeseenkin sävyyn omissa sosiaalisen median kanavissaan.

Länsi-Suomi kysyi Välimaalta asiasta tarkemmin.

Varoja voidaan käyttää kulutusluottoihin

Mikä ilmiössä pankkialan ammattilaista siis oikein huolestuttaa?

Tiivistetysti se, että kaikki eivät välttämättä tule ajatelleeksi siirtojen laajempia vaikutuksia.

– Moni ei ehkä ajattele sitä, että usein näihin pankkeihin talletettuja varoja käytetään korkeakorkoisten kulutusluottojen tarjoamiseen. Kulutusluotot voivat ajaa joitakin ihmisiä suuriin ongelmiin. Kulutusluottoja ja niiden aiheuttamia ongelmia on suomalaisilla valitettavasti aika paljonkin, Välimaa toteaa.

Esimerkiksi norjalainen internetpankki Bank Norwegian tarjoaa säästötileilleen jopa 3,25 prosentin talletuskoron.

Samaan aikaan sen tarjoamien kulutusluottojen todellinen vuosikorko vaihtelee 8–30 prosentin välillä.

– Kun luotoista peritään asiakkailta tuollaisia korkoja, ei ole mikään ihme, että pankki pystyy tarjoamaan vastaavasti ihan mukavia talletuskorkojakin.

Talletuskato voisi vaikeuttaa lainoittamista

 Vielä yleisemmällä tasolla ajateltuna ilmiöllä voisi olla kauaskantoiset seuraukset koko Suomen taloudelle ylipäätään.

– Jos kaikki siirtäisivät rahansa ulkomaille, ei suomalaisia yrityksiä tai kotitalouksiakaan pystyttäisi rahoittamaan. Asuntolainan kysyjälle jouduttaisiin vastaamaan, että valitettavasti emme pysty asuntolainaa antamaan, koska tileillämme on käynyt talletuskato, Pauliina Välimaa kuvailee.

Se lienee toki ääriesimerkki. Välimaa kannustaa kuitenkin ihmisiä ajattelemaan asiaa hieman laajemmaltakin kantilta.

– Kun itse kirjoitin tästä Instagramin tarinoissa, tosi moni kommentoi, että ”kiitos kun kerroit, en ole koskaan ajatellutkaan asiaa tästä näkökulmasta”.

Oma Säästöpankin Rauman ja Eurajoen konttorinjohtaja Pauliina Välimaa muistuttaa, että varojen siirtäminen ulkomaille voi pahimmillaan vaikeuttaa suomalaisten yritysten ja kotitalouksien rahoittamista.

Moni haluaa rahoilleen talletuskorkoa

Oma kysymyksensä on, miksi ulkomaisten pankkien tarjoamat talletuskorot kiinnostavat. Välimaa myöntää, että toistaiseksi suomalaispankit eivät oikein ole pystyneet siihen kilpailuun vastaamaan.

– Ilmiö on kasvanut nopeasti siksi, että korkojen nousu on nyt niin nopeaa. Suomalaisetkin pankit ovat pikkuhiljaa lähteneet talletuskorkojaan nostamaan.

Välimaan edustama Oma Säästöpankki ei ainakaan vielä ole asettanut korkoa käyttötileille. Hän kannustaa kuitenkin pankista riippumatta asiakasta ainakin kysymään asiaa omasta pankistaan ennen päätöstä siirtää varoja ulkomaille.

– Varmasti tässä tilanteessa voidaan jo neuvotella säästötilille tai määräaikaistalletukselle maksettavasta korosta.

Kysyntää talletuskorolle kyllä on – suomalaiset ovat sellaista kansaa.

– Edelleen suurin osa suomalaisista makuuttaa rahojaan tileillä. Verrattuna muihin Pohjoismaihin suomalaiset ovat melko arkoja sijoittamaan. Varsinkin vanhemmat ihmiset haluavat nimenomaan talletuskorkoa rahoilleen, Pauliina Välimaa toteaa.

Samat neuvot eivät toimi kaikille

Ei ole tavatonta, että jokin asia nousee ilmiöksi sosiaalisen median kautta – onpa kyse sitten raha-asioista tai jostain muusta.

– Tiktokissa omankin tyttäreni somen käytön kautta näen hyvin, että jotkut tuotteet nousevat ihan hurjiksi ilmiöiksi siksi, että tietyt vaikuttajat puhuvat niistä. Medialukutaito ja kriittisyys ovat sellaisia asioita, joita nuorille kannattaa varmasti opettaa, Pauliina Välimaa sanoo.

Rahaan liittyvissä asioissa kannattaa muistaa, etteivät yksittäisten vaikuttajien kertomat asiat välttämättä päde kaikkien kohdalla.

– Jossain Facebook-ryhmässä on helppo huudella, että kilpailutan lainani ja saan saman koron kuin naapurikin. Mutta siihen vaikuttavat niin luottoluokat, vakuudet kuin asiointikokonaisuudetkin, ja jokaisen asiakkaan tapaus on yksilöllinen, Välimaa toteaa.

Nordeakin alkaa maksaa korkoa käyttötilille

Nordea-pankki nostaa henkilöasiakkaidensa tilien korkoja tulevan syksyn aikana.

Syyskuussa useiden säästötilien korot nousevat vähintään kolmeen prosenttiin, ja lokakuun alusta lähtien käyttötilille aletaan maksaa korkoa 0,25 prosenttia, Nordea kertoo.

– Suosittelemme asiakkaillemme, että käyttötiliä käytetään edelleen vain arjen tulojen ja menojen hoitamiseen. Siellä ei kannata makuuttaa isoja summia rahaa, vaan oma ostovoima kannattaa turvata parempituottoisilla ratkaisuilla, sanoo Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jani Eloranta tiedotteessa.

Nordea nostaa tiedotteessaan esimerkiksi JoustoTalletus-säästötilinsä, jonka korko nousee uudistuksen myötä 2,4 prosentista kolmeen prosenttiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut