Somessakin kohuttu veistos Rauman taidemuseon kokoelmiin

Viime kesänä puuveistos koki kovia ilkivallan tekijöiden käsissä.

Raumalaissyntyisen Jori-Tapio Kalliolan teos Lintu ja kala! on siivellinen puuveistos, jossa nuolet ovat lävistäneet alastoman veistoksen. Teos ottaa kantaa ulkopuolisuuteen ja toiseuteen.

Rauman taidemuseon tuorein taidehankinta on raumalaissyntyisen Jori-Tapio Kalliolan veistos Lintu ja kala!. Veistoksesta käytiin viime kesänä vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Veistos myös oli koko kesän ajan toistuvan ilkivallan kohteena, kun se oli sijoitettuna Orellin puistoon puun juurelle. Teoksesta muun muassa revittiin irti osia.

Veistos maksaa 2 500 euroa, ja se ostetaan taiteilijalta itseltään. Teos hankitaan osaksi Karhulan rahaston taideteoskokoelmaa, jota Rauman kaupungin taidemuseo hoitaa ja ylläpitää.

Kalliolan veistos oli esillä Rauman taidemuseon kesänäyttelyssä. Teos ryöpsäytti sosiaalisessa mediassa käyntiin keskustelun sen puolesta ja sitä vastaan.

– On löytynyt niitä, jotka ovat puolustaneet teosta, mutta toiset ovat kokeneet teoksen hirvittävän rumaksi ja vastenmieliseksi, jopa pelottavaksi. Se on selvästi nähty esteettisesti epämiellyttävänä, museointendentti Heta Kaisto kommentoi asiaa kesällä Länsi-Suomelle (LS 26.7.).

Kalliolan teoksen ohella Karhulan rahaston kokoelmaa kartutetaan viidellä muulla teoksella. Hankintojen suurin yksittäinen summa, 3 000 euroa, ohjataan kuvataiteilija Kaisa Mäkelän elämää käsittelevän teatteriesityksen ja videon toteutukseen.

Kaikkien hankittavien teosten yhteissumma on 8 700 euroa. Hankintapäätöksen teki Rauman sivistysvaliokunta.

Karhulan rahaston varoilla hankitaan paikallisesti tärkeitä teoksia, jotka täydentävät olemassa olevia kokoelmia sekä raumalaisten elossa olevien taiteilijoiden teoksia, joiden tuotannossa on Rauma-aiheita. Hankkia voidaan myös valtakunnallisesti tärkeiden taiteilijoiden teoksia, joissa on Rauma-aiheita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut