Sopimus meni pieleen – olisi tuonut kunnanjohtajalle kultaisen kädenpuristuksen myös potkuista

Irtisanominen ja irtisanoutuminen menivät sekaisin ja lakikin tuli vastaan.

Ekonomi Jukka Laiho aloitti Pyhärannan uutena kunnanjohtajana 4. syyskuuta.

Pyhärannan uuden kunnanjohtajan Jukka Laihon johtajasopimuksesta on löytynyt oleellinen virhe, joka liittyy erokorvaukseen.

Normaalisti erokorvaus maksetaan, jos kunnanjohtaja irtisanoutuu itse mahdollisessa epäluottamustilanteessa.

Pyhärannan johtajasopimuksessa oli kuitenkin kirjaus, joka olisi merkinnyt niin sanotun kultaisen kädenpuristuksen maksamista Laiholle myös siinä tapauksessa, että tämä joutuisi irtisanotuksi.

– Siinä piti lukea niin, että "kunnanjohtajan irtisanoutuessa" eikä "irtisanottaessa". Kyseessä oli huono kirjaus, Pyhärannan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jyrki Nurmi (YP) selittää.

Virhe myönnetty

Pyhärannan kuntaan jätettiin johtajasopimuksesta oikaisuvaatimus, jossa vaadittiin sopimuksen kumoamista kuntalain vastaisena.

Oikaisuvaatimuksessa todettiin, ettei erokorvausta voida lain mukaan maksaa, jos kunnanjohtaja irtisanotaan valtuuston päätöksellä.

– Olen keskustellut oikaisuvaatimuksen jättäjän kanssa ja myönsin siinä hetkessä, että olen samaa mieltä, Nurmi toteaa.

Oikaisuvaatimus menikin osittain läpi kunnanhallituksessa, vaikka se ei lähtenyt kumoamaan koko johtajasopimusta.

Päivitetyssä johtajasopimuksessa lukee nyt, että erokorvauksen edellytyksenä on kunnanjohtajan vapaaehtoinen irtisanoutuminen.

Erokorvausta ei taas makseta, jos vapaaehtoisuuden sijasta perusteena ovat kuntalain tai viranhaltijalain mukaiset irtisanomis- tai purkamismenettelyt.

Harkintaan aikaa

Johtajasopimukseen päätettiin niin ikään lisätä kirjaus 14 vuorokauden harkinta-ajasta, jos odotettavissa on irtisanomisprosessi.

– Tarkoitus oli juuri näin, että jos ruvetaan puhumaan irtisanomisesta, siinä vaiheessa käydään keskustelut ja kunnanjohtajalla on harkintansa mukaan 14 vuorokautta aikaa tehdä ratkaisunsa. Jos hän ei kuitenkaan irtisanoutuisi, ei hän ole myöskään oikeutettu erokorvaukseen, Nurmi täsmentää.

Kunnanhallitus päivitti johtajasopimusta yksimielisesti.

– Olisi tämän voinut paremminkin hoitaa, mutta hoidettu on, Nurmi toteaa.

Kolmessa hallituksessa

Kunnanjohtajan viranhoitoon liittyen Laiholle on myönnetty kolme sivutoimilupaa, jotka liittyvät hallitustyöskentelyyn eri yhtiöissä.

Laiho on jo aiemmin ollut hallituksen jäsenenä Myllärin-viljatuotteita valmistavassa Helsingin Mylly Oy:ssä sekä tieto- ja viestintätekniikka-alan yhtiö 2M-IT Oy:ssä, joka on hyvinvointialueiden omistama.

Kolmas hallitusvastuu on tuorein eli alkanut vasta Laihon viranhoidon jälkeen. Kyse on hallituksen jäsenyydestä turkulaisessa Oksasen Puutarha Oy:ssä.

Porrastettu erokorvaus

Kunnan ja kunnanjohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan kunnan johtamisen edellytyksistä.

Johtajasopimuksessa voidaan sopia kunnanjohtajalle maksettavasta erokorvauksesta eli niin sanotusta kultaisesta kädenpuristuksesta.

Erokorvaus on olemassa siltä varalta, että viranhoidossa syntyy epäluottamustilanne, jonka johdosta kunnanjohtaja päättää irtisanoutua.

Pyhärannan maksama erokorvaus on 6 kuukauden rahapalkka, jos viranhoitoa on kestänyt enintään kaksi vuotta.

Erokorvaus on 9 kuukauden rahapalkka, jos viranhoitoa on kestänyt yli kaksi vuotta.

Jukka Laihon palkka on 7 400 euroa kuukaudessa. Erillisiä kokouspalkkioita ei makseta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut