Sopimusuutisia Olkiluodosta: Metecno toimittaa Onkaloon robotisoidun koneistusaseman

Asema huolehtii loppusijoitettavien polttoainekapseleiden pinnan laadusta ja tasaisuudesta. Sen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2022.

Nokialla kotipaikkaansa pitävä teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy sekä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta Olkiluotoon rakentava Posiva Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen robotisoidun koneistusaseman kokonaistoimituksesta.

Sopimuksen mukaisesti Metecno suunnittelee, valmistaa ja asentaa koneistusaseman Posivan kapselointilaitokseen. Sopimus on arvoltaan "merkittävä", ja sen arvioitu työllistämisvaikutus on useita henkilötyövuosia, kertoo Metecno tiedotteessa.

Koneistusasema koostuu robotin palvelemasta CNC-ohjatusta työstökeskuksesta, jonka tarkoitus on varmistaa "Onkaloon" sijoitettavien polttoainekapseleiden mitat ja pinnanlaatu. Tiedotteen mukaan tämä vaihe on loppusijoitusprosessissa tärkeä, sillä vain pinnaltaan täysin virheettömät kapselit voidaan laskea Onkaloon.

Metecno Oy kertoo ainoana Suomessa toimittaneensa CNC-ohjatun työstökoneen radioaktiivisen materiaalin käsittelyyn VTT:n kuumakammioon.

– Kuten siinäkin projektissa, myös tässä on haasteena valmistaa ennalta määrätyssä aikataulussa uniikki, säteilyn kestävä ratkaisu, tiedotteessa todetaan.

– Metecno on Posivalle uusi mielenkiintoinen toimittaja, joka vakuutti Posivan neuvotteluissa koneistusosaamisellaan. Sopimusneuvottelut etenivät hyvässä yhteishengessä. Samaa odotamme myös projektilta, kertoo tiedotteessa Posiva Oy:n hankintapäällikkö Jussi Näveri.

Koneistusaseman on tarkoitus valmistua vuoden 2022 lopulla, jolloin se asennetaan heti käyttöön.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut