Sopimusuutisia Olkiluodosta: Metecno toimittaa Onkaloon robotisoidun koneistusaseman

Sopimusta allekirjoittamassa vasemmalta oikealle Mikko Similä ja Matti Metsähonkala Metecno Oy:stä sekä Esa Koivula ja Jussi Näveri Posiva Oy:stä. Kuva: Metecno Oy

Nokialla kotipaikkaansa pitävä teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy sekä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta Olkiluotoon rakentava Posiva Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen robotisoidun koneistusaseman kokonaistoimituksesta.

Sopimuksen mukaisesti Metecno suunnittelee, valmistaa ja asentaa koneistusaseman Posivan kapselointilaitokseen. Sopimus on arvoltaan "merkittävä", ja sen arvioitu työllistämisvaikutus on useita henkilötyövuosia, kertoo Metecno tiedotteessa.

Koneistusasema koostuu robotin palvelemasta CNC-ohjatusta työstökeskuksesta, jonka tarkoitus on varmistaa "Onkaloon" sijoitettavien polttoainekapseleiden mitat ja pinnanlaatu. Tiedotteen mukaan tämä vaihe on loppusijoitusprosessissa tärkeä, sillä vain pinnaltaan täysin virheettömät kapselit voidaan laskea Onkaloon.

Metecno Oy kertoo ainoana Suomessa toimittaneensa CNC-ohjatun työstökoneen radioaktiivisen materiaalin käsittelyyn VTT:n kuumakammioon.

– Kuten siinäkin projektissa, myös tässä on haasteena valmistaa ennalta määrätyssä aikataulussa uniikki, säteilyn kestävä ratkaisu, tiedotteessa todetaan.

– Metecno on Posivalle uusi mielenkiintoinen toimittaja, joka vakuutti Posivan neuvotteluissa koneistusosaamisellaan. Sopimusneuvottelut etenivät hyvässä yhteishengessä. Samaa odotamme myös projektilta, kertoo tiedotteessa Posiva Oy:n hankintapäällikkö Jussi Näveri.

Koneistusaseman on tarkoitus valmistua vuoden 2022 lopulla, jolloin se asennetaan heti käyttöön.

Lisää aiheesta

Posiva investoi 500 miljoonaa euroa Olkiluotoon – kapselointilaitoksen tilavuus Turun linnan luokkaa