Kesäteatteri: Soppa sakenee, kun valheesta yritetään selvitä uudella valheella

Pyhämaan Puhtaana käteen -näytelmässä kutitetaan tosissaan nauruhermoja.

| Päivitetty

Erkki Lehtinen (Teemu Sjöblom) on periaatteessa rehellinen mies. Hän kuitenkin kohtasi ikävä takaiskun kaksi vuotta sitten. Yritys saneerasi miehen työttömäksi.

Erkillä on jämpti vaimo Liisa (Suvi Teeri), jolle aviomies ei ole uskaltanut kertoa epäonnestaan vaan on ollut lähtevinään töihin joka ainoa aamu. Hätä ei lue lakia, ja hän on elättänyt itsensä erilaisilla sosiaaliturvahuijauksilla. Erkki on keksinyt tukihakemuksiinsa mielikuvituksellisia henkilöitä ja tekaistuja lääkärintodistuksia ja sairaskertomuksia. Lääkärikirjassa mennään jo ruton kohdalla.

Kaiken lisäksi hän on liittänyt myös mukaan vuokralaisensa Visa Muikun (Matias Kummila) sukulaisineen. Rahaa on tullut ovista ja ikkunoista, saihan Erkki lähes kaikkia mahdollisia sosiaaliturvan tukia maitokorvauksesta rintamamiestukeen.

Eräänä päivänä Erkki päättää lopettaa huijaukset ja ilmoittaa keksimiensä henkilöiden kuolleen päästäkseen eroon näistä. Mikään ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Aamuinen ovikellon soitto aloittaa tapahtumien vyöryn, jossa valheet seuraavat toistaan, selityksiä riittää, vauhti on hurjaa eikä katsoja välillä tiedä, kuka lopulta on elossa ja kuka kuollut, kun miehet yrittävät päästä irti itse punotusta valheiden verkosta.

Puhtaana käteen on näytelmä, jota on esitetty laajasti eri puolilla Suomea. Alkujaan 90-luvun Britanniaan sijoitettu tarina on saanut uutta voimaa Tiina Puumalaisen uudesta päivitetystä käännöksestä, joka tuo näyttämölle niin korona-ajan etätyöt kuin soteuudistuksen hyvinvointialueetkin.

Teksti on mitä parasta kesäteatteriainesta: tapahtumia on paljon, väärinkäsityksiä, toilailuja, yhteensattumia ja nokkelaa hyväntahtoista sanailua ilman kiroilua ja puolituhmia vitsejä.

Osalla artikuloinnissa on kiireen tuntua eikä ihan kaikesta tahdo saada selvää. Konkareiden rinnalla nuoret tuovat kuitenkin pirtsakkuutta esitykseen.

Farssissa ajoitus on äärettömän tärkeää. Ohjaajaksi Pyhämaahan palannut Lauri Ketonen on onnistunut sekä roolituksessa että rytmityksessä. Tyhjiä hetkiä ei ole lainkaan. Jopa uusi, mutta oudolta kuulostava pesukonekin toimii kellon tarkkuudella.

Tapahtumat vilaavat näyttämöllä sellaista tahtia, että katsomossa pidätellään välillä henkeä ja ihmetellään, miten elottomaksi heittäytynyttä Vertti-setää (Lasse Marttila) oikein riepotellaan. Hautausurakoitsija (Tuire Erholm) pysyy tiukkana, vaikka naurunpurskahdukset katsomossa seuraavat toistaan.

Teemu Sjöblom Erkkinä on jälleen elementissään. Pokka pitää ja suu suoltaa roppakaupalla puppua pikakiväärin nopeudella tilanteessa kuin tilanteessa ja vielä selkeästi. Lea Myllymäki vain kahta allekirjoitusta hakevana Jaatisena on tiukka ja tarkka sosiaalitäti, jonka suhtautumista tilkka rommia kummasti pehmentää.

Kaikesta näkyy, että Pyhämaassa on harjoiteltu niin, että kelpaa esittää. Sadekin pysyi poissa, mutta katetun katsomon suojassa ei katsojia kosteuskaan piinaisi.

Ja kaikkihan päättyi lopulta ihan hyvin.

Puhtaana käteen

Käsikirjoitus Michael Cooney

Suomennos Tiina Puumalainen

Ohjaus Lauri Ketonen

Rooleissa: Teemu Sjöblom, Suvi Teeri, Matias Kummila, Lea Myllymäki, Lasse Marttila, Maiju Friberg, Mika Sjöblom, Tuire Erholm, Kirsi Koponen ja Mimmi Marttila.

Tuotanto Pyhämaan Nuorisoseuran näyttämö

Ensi-ilta 2.7.2022

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut