Sota-alukset täyttävät Aurajoen

Suomen merivoimat isännöi monikansallisen Northern Coasts –kriisinhallintaharjoituksia tulevana viikonloppuna Turussa. Aurajokeen saapuu kymmeniä sota-aluksia 11 eri maasta ja ne ovat auki yleisölle lauantaina ja sunnuntaina.

Sotalaivoja saapuu yhteensä noin 60, joista lähes kaikki ulkomaalaiset eli nelisenkymmentä kiinnittyvät Aurajokeen. Mukana on muun muassa ruotsalainen ja saksalainen sukellusvene.

Alukset saapuvat Aurajokeen perjantaina viidessä saattueessa suomalaisalusten johdolla.

Joukkoja harjoituksessa on mukana 14 eri maasta ja aluksia 11 eri valtiosta: Belgiasta, Saksasta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Alankomaista ja Yhdysvalloista. Harjoitus näkyy myös Turun lentokentällä, jonne saapuu pitkin viikkoa useita ulkomaalaisia kuljetuskoneita.

Kahden viikon mittainen Northern Coasts 2014 -harjoitus (NOCO14) on merivoimien tämän vuoden pääsotaharjoitus. Osallistuminen monikansalliseen harjoitukseen harjaannuttaa palkattua henkilökuntaa, reserviläisiä sekä varusmiehiä kansainvälisen kriisinhallinnan tehtäviin puolustusvoimien kolmannen päätehtävän mukaisesti.

Harjoitukseen osallistuu merivoimista sekä laivastoyksiköitä että rannikkojoukkoja kaikista joukko-osastoista. Suomesta NOCO14 -harjoitukseen osallistuu yhteensä 1500 henkilöä, joista noin 900 palkattuun henkilökuntaan kuuluvaa, noin 400 reserviläistä ja yli 200 varusmiestä. Kaikkiaan harjoitukseen osallistuu noin 3000 henkilöä.