Sotaharjoitus tuo pioneerit Olkiluotoon ja Rauman satamaan

Suomessa on käynnissä parhaillaan yhteispohjoismainen pioneeri- ja suojeluharjoitus. Syyskuun 26. päivään kestävä MILENGEX14-niminen harjoitus testaa Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan joukkojen yhteistoimintavalmiuksia kriisitilanteissa.

Harjoitus vie sotilaat kuvitteellisiin tilanteisiin, mutta aitoihin ympäristöihin. Erilaisia kriisitilanteita testataan muun muassa Olkiluodossa, Rauman satamassa ja Porin lentokentällä. Torstaina Säkylässä Apetit Oy:n tehdasympäristö oli valjastettu kuvitteelliseen tilanteeseen.

– Hundland-nimisessä valtiossa sijaitsevan tehtaan epäillään valmistavan muutakin kuin mitä kerrotaan, harjoitusta johtava everstiluutnantti Timo Iltanen kertoo.

Harjoituksissa hiotaan ensisijaisesti joukkojen yhteensopivuutta, jotta kansainvälisessä kriisitilanteessa toiminta onnistuu helposti. Iltasen mukaan esimerkiksi Syyrian kemiallisten taisteluaineiden tuhoamisoperaatio osoitti harjoitusten merkityksen.

– Heinäkuussa palanneesta ryhmästä osa oli toiminut kyseisten pohjoismaisten joukkojen kanssa ennenkin. Kaikki tiesivät toimintatavat ja sen, että mukana olevat henkilöt ovat ammattimiehiä.