Sotalaivakaupan sopimukset allekirjoitettiin Suomen Turussa - 648 miljoonan euron diili Raumalle

RMC:n osakas ja hallituksen jäsen Aarno Mannonen (vas.) juttusilla puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juustin ja ohjelmajohtaja Lauri Purasen kanssa tiistaina, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen tutustui Rauman telakkaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Laivue 2020:n eli neljän Pohjanmaa-luokan monitoimikorvetin hankkimiseen tarvittavat sopimukset allekirjoitettiin tänään iltapäivällä Suomen Turussa.

– Olen täysin vakuuttunut, että Suomi saa maailman parhaat haastaviin pohjoisen olosuhteisiimme suunnitellut ja rakennetut taistelualukset, joiden jokainen yksityiskohta on hiottu kuntoon, hehkutti Merivoimien komentaja, lippueamiraali Jori Harju.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen pääsopimuskumppanit ovat sotalaivat rakentava Rauma Marine Constructions -konserni ja taistelujärjestelmän toimittava ruotsalainen Saab.

RMC:n rakentamissopimuksen arvo on noin 648 miljoonaa euroa. Saabin aseistuksen hinta on 412 miljoonaa euroa. Lisäksi Aker Arctic Technology sai 27 miljoonan euron potkuri-akselidiilin.

Laivue 2020 -hankkeen kokonaiskustannus on 1,325 miljardia euroa, josta näillä sopimuksilla käytetään vajaat 1,1 miljardia euroa.

Timo Suistio ja Jyrki Heinimaa allekirjoittamassa sopimuksia Turussa.

Uudet monitoimikorvetit korvaavat merivoimien seitsemän poistuvaa alusta. Korvetit kykenevät pinta-alusten ja sukellusveneiden torjuntaan, ilmatorjuntatehtäviin sekä merioperaatioiden johtamiseen.

– Laivue 2020 -hanke on suomalaiselle meriteollisuudelle näytön paikka. RMC on ylpeä saadessaan tukea Suomen meripuolustusta ja huoltovarmuutta yhteistyössä verkostomme kanssa, sanoi RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

- Saabilla on pitkä yhteinen historia Suomen kanssa, ja Laivue 2020 ‑sopimuksen myötä jalansijamme täällä laajenee ja suhteemme Suomen kanssa syvenee vuosikymmenien ajaksi. Aluksista tulee maailman nykyaikaisimpia ja edistyksellisimpiä korvetteja, kommentoi Saabin varatoimitusjohtaja Micael Johansson.

Saab tekee työt Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille "Aika haasteellinen sopimus" - puolustusministeri tutustui sotalaivatelakkaan Raumalla