"Sotalaivojen tekoon useampi vaihtoehto" – RMC ja kaupunki pääsevät tuumasta toimeen, kun iso kauppa varmistuu

Kun kauppa varmistuu, pitää Rauman telakalla tehdä investointipäätöksiä. Sotalaivat on rakennettava katon alla, ulkopuolisten katseilta suojassa.

| Päivitetty

Laivue 2020:n eli neljän sotalaivan rakentamissopimus päästäneen allekirjoittamaan vielä tämän kuun aikana. Kauppa on Rauma Marine Constructionsille iso, sillä korvettien rakentamiseen on varattu noin 600 miljoonaa euroa.

Yle uutisoi tiistaina, että sotalaivojen tilaaminen Rauman telakalta on käytännössä varmistunut.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vahvisti, että sopimusasiat ovat edenneet, mutta "asia voidaan virallisesti vahvistaa vasta, kun viimeisetkin yksityiskohdat ovat selvillä".

– Jonkun aikaa tässä on jo odoteltu, että sopimus päästään tekemään. Hyvältä näyttää, kommentoi RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Hallin laajennus ykkösvaihtoehto

Kun kauppa varmistuu, pitää Rauman telakalla tehdä investointipäätöksiä.

Sotalaivat on rakennettava katon alla, ulkopuolisten katseilta suojassa.

Ykkösvaihtoehtona on sotalaivojen rakentaminen suurlohkohallissa, jota laajennettaisiin.

Telakka-alueelta on katseltu paikkaa myös uudelle hallille.

– Tuohon kallioleikkauksen eteen uusi halli hyvin mahtuisi. Historian saatossa on monta kertaa sitäkin vaihtoehtoa piirrelty. Kolmas vaihtoehto on altaan monimuotoisempi käyttö. Näitä on kollegoiden kanssa hahmoteltu, kertoo Heinimaa.

Kaupunki tai RMC rakentaa

RMC on meriteollisuuspuiston, käytännössä kaupungin, vuokralaisena.

– Lähtökohtana on, että omistaja rakentaa, mutten sulje muitakaan ratkaisuja pois.Investointipäätöksellä ei ole vielä kiire.

– Sotalaivojen mahdollinen tuotanto alkaa vasta Wasalinen ja Tallinkin autolauttojen rakentamisen jälkeen. Tallinkin luovutus on vuodenvaihteessa 2021–2022.

Noin 20 miljoonan euron hanke

Rauma Seaside Industry Parkin toimitusjohtaja Timo Luukkonen kertoo lohkotehtaan laajennuksesta tehdyn suunnitelmia jo viime keväänä.

– Siitä on tarjoukset pyydetty, joten liikkeelle pääsisi melko nopeasti. Rakentamiseen on varattava reilu vuosi, hän laskee.

Laajennuksen hinta olisi 20 miljoonan euron luokkaa.

– Jos kiinteistöyhtiömme toteuttaa laajennuksen, vuokralainen eli tässä tapauksessa RMC maksaa sen käytännössä vuokrina takaisin. Samalla mallilla toteutettiin Rolls-Roycen investointi, sanoo Luukkonen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut