Sote poistanee myös Kela-korvaukset

Lääkärikeskus Minervan toimitusjohtaja Heimo Ylitalo seuraa laborantti Johanna Kaitilan työskentelyä.

Yksityisen hoidon nykyiset Kela-korvaukset saattavat loppua Sote-uudistuksen myötä, kirjoitti Helsingin Sanomat viime viikolla.

Tieto perustuu siihen olettamukseen, että vuonna 2019 voimaan astuvan sote-järjestelmän mukaan jokainen kansalainen saisi valita itselleen parhaiten sopivan palveluntuottajan.

Vuonna 2014 Kela maksoi sairaanhoitokorvauksia yhteensä yli 4,2 miljoonalle suomalaiselle 3,8 miljoonan euron edestä. Jos henkilö haluaa jatkossa käyttää täysin yksityisiä palveluja, pitää ne maksaa kokonaan itse tai sitten pitää ottaa vakuutus.

Kela-rahasta puhutaan julkisuudessa valtion rahana, mitä se ei ole. Usein unohdetaan, että kansalaiset maksavat sairausvakuutusmaksunsa itse.

Kela-korvaukset ovat pudonneet useana vuonna peräkkäin. Kun korvaus otettiin käyttöön 60-luvulla, korvaustaso yksityisellä lääkärillä käynnistä oli jopa 60 prosenttia. Nykyään luku on 20 prosenttia.

Viime hallituskauden aikana korvauksia leikattiin 30 prosenttia. Tämän vuoden alusta vähennettiin edelleen 30 prosenttia ja esimerkiksi magneettikuvausten osalta jopa 50 prosenttia.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.