Ottakaa nyt ja syökää!
Tämä lausahdus on usein kuultu Marja-Leena Kempaksen suusta.
Hän on Kempaksen taiteilijaperheessä se, joka laittaa parasta pöytään puolisolle, lapsille ja lastenlapsille. Mummit tunnetaan kautta aikojen lihapullistaan, mutta Marja-Leenan keittiössä ovat vuosien saatossa valmistuneet monenlaiset muutkin ateriat.
Oma ruokajälki jälkipolville
Nyt omat ja lainatut reseptit on koottu yksiin kansiin Kempasten Taiteilijakodin ruokapaletti -kirjaan. Ruokakirja oli Marja-Leenan pitkäaikainen haave, johon hän kertoo säästäneensä rahaa. Seitsemänsadan kappaleen kirja on omakustanne.
– Olin pitkään miettinyt ja kypsytellyt kirjan tekemistä, sillä halusin jättää muiston oman ruokakulttuurimuistoni.
Aluksi ruokakirja oli tarkoitus tehdä vain vain oman perheen sisäiseksi muistoksi, mutta pian hän huomasi, että aihe alkoi viedä mennessään.
– Mopo rupesi niin sanotusti keulimaan, myhäilee puoliso Lasse.
Hän on kirjoittanut kirjan ruokatarinat.
Luovalla otteella
Kempaksilla on kaksi lasta ja viisi lastenlasta. Perheessä on aina arvostettu kotona tehtyä ruokaa. Kirjan perhealbumikuvissa rustataan tehdään myös piparkakkutaloa ja munkkeja yhdessä lastenlasten kanssa.
– Kokki en ole, mutta käytännössä aina tehnyt perheelle ruokaa, terveellistä ja suht edullista lähiruokaa, Marja-Leena kertoo.
Ruuanlaittajana hän sanoo olevansa spontaani.
– Katson mitä löytyy kaapista, haen pihalta yrttejä.
Puoliso Lasse nyökkäilee vieressä ja kehuu vaimoaan luovaksi.
– Ruuanlaittajia on monenlaisia, toisilta se sujuu jotenkuten ja sitten on niitä, jotka laittavat ruokaan sen viimeisen viisautensa.
Taiteilija on myös itse vuosien varrella opetellut kokkaamaan, vaikka Marja-Leena pääasiassa hellan äärellä hyörii.
Ruoka tekee juhlan
Oman perheen lisäksi Kempaksilla on tarjottu ruokaa myös pariskunnan laajalle ystäväpiirille.
– Meillä juhlitaan ruualla, ei niinkään lahjoilla. Juhla syntyy jo siitä, kun katetaan kauniisti, valitaan servietit ja sytytetään kynttilät, Marja-Leena kuvailee.
Jos koko perhe on koolla jouluna Raumalla, taiteilijakodin alakerran galleria muuttuu joulumaaksi, jonne katetaan jouluateria ja vaari koristelee valkoisilla harsokankailla.
Vuodenaika-ajattelua
Ruuanlaittajana Marja-Leena kertoo noudattaneensa vuodenaika- ja juhlapyhäajattelua. Niiden mukaan ruokakirjakin on teemoitettu. Vuosi alkaa japanilaisella, lehtikullalla ripotellulla misokeitolla ja päättyy joulun saapumiseen taiteilijakotiin.
Kempakset ovat Lassen taiteilijan ammatin takia matkustelleet paljon. Viides vuodenaika Taiteilijakodin ruokapaletissa onkin kansainvälinen keittiö, jossa on ruokamaistiaisia myös Espanjasta, Italiasta ja Kreikasta.
Yhteisöllinen Italia
Sydämen on vienyt Italia. Lasse kirjoittaa kirjassa italialaisen ruoan ja viinin liitosta, "joka on yhtä vanha kuin koko pitkän saapasmaan historia". Marja-Leena muistelee lämmöllä pariskunnan Italian Gressinassa viettämäänsä aikaa. Sielläkin kokattiin itse paikallisista aineksista.
– Italialainen ruokakulttuuri aukeni tuolloin ihan uudella tavalla.
Mieleen on jäänyt erityisesti ruokakulttuurin pröystäilemättömyys ja yhteisöllisyys. Gressinassa miehet esimerkiksi kokoontuivat yhteen grillaamaan perheilleen.
Kempakset tekivät myös 2012 Slow food -matkn Pohjois-Italian Piemonteen. Varsinaisen ruokaelämyksen he kokivat Sienan kaupungissa, jossa he söivät tryffelipastaa. Sen ohje päätyi myös kirjaan.
Ruokaa läheltä
Raumalaista ruokakulttuuria edustaa muun muassa Tikkalan pippuripihvi, jonka salaisuus on maukas kastike. Keväisen Rihtniemen nokkosretken tuloksena valmistuu nokkoskeittoa ja nokkospastaa. Myös pariskunnan kesämökiltä Kauraisista on kirjaan päätynyt monta ruokaa.
Ruokakirja on tehty kulutettavaksi.
– Kaikki kirjan reseptit ovat helposti lähestyttäviä, arjessa toteutettavia, herkullisia ruokia, sanoo Marja-Leena.
Taiteilijakodin ruokapaletti
Marja-Leena ja Lasse Kempaksen omakustanne ruokulttuurikirja.
Kirjan kuvitus Timo Hukkanen.
Galleria Kempaksessa (Ylinenkatu 6) esillä kirjan kuvitukset ja kirjamyynti. Avoinna viikonloppuna 9.-10.12. ja 16-17.12. klo 12–16. Muulloin sopimuksen mukaan puh. 0500 325309. Glögitarjoilu.
3-4- ahvenfilettä per syöjävehnäjauhojasuolaavalkopippuriavoitasitruunaa
Pannulle: kuivaa valkoviiniä ja kermaa
Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla ja kääntele fileet niissä.
Paista tasaisella lämmöllä molemmilta puolilta yhteensä noin pari minuuttia.
Siirrä fileet lämpimälle lautaselle ja puserra päälle sitruunaa tai pane lohko lautaselle. Lorauta pannuun tilkka valkoviiniä ja kermaa sekä kiehauta se kastukkeeksi fileitten viereen.
Muunnos: kääntele fileet pankojauhoissa ja valmista muutoin samaan tapaan kuin edellä.
1 dl puolikuivaa tai puolimakeaa cherryäkalaliemikuutio ja 1/2 l vettä keitetään puoleen. 2 dl creme fraichea1 dl hakattua tilliä
Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja siinä se.
Resepti: Marja-Leena Kempas
Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.