SPR testasi kriisivalmiuttaan iloisesti kahvikupin ääressä

Raumalla ja sen lähikunnissa vietiin läpi Suomen Punaisen Ristin valtakunnallinen Sydäntalvi-harjoitus varsin leppoisissa merkeissä.

Lähtökohta oli harjoituksessa varsin karu. Poikkeuksellisen raju myrsky katkoi sähkölinjoja, vaurioitti lämmönjakelua ja puhelinverkkoa. Tositilanteessa Punaisen Ristin vapaaehtoiset ympäri Suomea lähtisivät auttamaan ihmisiä viranomaisten tukena.

– Me kiertäisimme katsomassa, ovatko itsekseen asuvat vanhukset kunnossa ja kartoittamme, millaista apua mahdollisesti tarvittaisiin. Nyt Palvelukoti Kokkilassa pidetyssä harjoituksessa testasimme radioamatöörien avulla viestiyhteyksiä sekä kirjasimme kaikkien tiedot evakuointikortteihin, selvitti Rauman osaston valmiuskouluttaja Eerikki Kivimäki.

Hänen mukaansa Kokkilassa ei vastaavaa harjoitusta ole ennen tehty. Tositilanteessa asukkaat siirrettäisiin Meriristiin linja-autoilla ja muilla kulkuneuvoilla. Todellisuudessa evakuoidut ikäihmiset viettävät hauskaa ystäväpäivää kahvituksen ja iloisen ohjelman parissa.

Kokkilan lisäksi Raumalla harjoiteltiin Lapin Linnavuoren palvelukeskuksessa sekä ainakin Eurajoella ja Pyhärannassa.

– Sydäntalven yhteydessä harjoittelemme yhteistoimintaa viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa normaaliolojen häiriötilanteessa ja samalla päivitämme osastojen valmiussuunnitelmat, kertoi harjoitusta koordinoinut Kivimäki.

Päivän mittaan testattiin Punaisen Ristin toimintavalmiuksia sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.

Myös viranomaisyhteistyön sujuvuutta hätätilanteissa kokeiltiin.

– Tositilanteessa pystyisimme toimimaan hyvin tehokkaasti. Vapaaehtoisemme saivat nyt esimerkiksi muutamassa tunnissa pystyyn radioamatööriverkon, jolla voi pitää yhteyttä ympäri maakuntaa puhelinliikenteen kaaduttua, kertoo Punaisen Ristin Satakunnan piirin valmiuspäällikkö Kari Petäjä.