Stea jakoi veikkausvoittorahoja 380 miljoonaa euroa – Rauman seudulle rahaa tullee noin 800 000 euroa

Rauman seudun yhdistykset ovat pääosin tyytyväisiä saamiinsa avustuseuroihin.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (Stea) on julkistanut sosiaali- ja terveysministeriölle antamansa ehdotukset vuoden 2020 avustuskohteista.

Veikkauksen tuottoja ehdotetaan jaettavaksi sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yleishyödylliseen kansalaisjärjestötoimintaan yhteensä 380 miljoonaa euroa. Suoraan Rauman alueelle avustusrahaa kohdentuu noin 800 000 euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriö päättää lopullisesti myönnettävistä avustuksista tammi-helmikuussa 2020.

Stea yllätti laitilalaiset

Laitilan Nuorisoverstaalle myönnettäneen ensi vuonna avustusta yhteensä 124 698 euroa, kahteen eri toimintaan.Kolmivuotinen Nuorten Reitti -hanke sai odotetun jatkorahoituksen. Ensi vuodelle avustusta on tulossa 90 000 euroa.

Hankkeen tavoitteena on parantaa heikossa työmarkkina-asemassa olevien nuorten työelämävalmiuksia aitoa työympäristöä hyödyntäen.

Lisäksi Nuorisoverstas saanee reilun 34 000 euron avustuksen työttömän nuoren palkkaamiseen järjestön yleishyödyllisiin tehtäviin.

– Se oli erittäin kiva yllätys. Meillä on ollut täällä yksi henkilö palkkatuella ja nyt saamme hänelle jatkoa. Olemme oikein iloisia siitä, että henkilö voi jatkaa täällä meillä, sanoo toiminnanjohtaja Merja Suominen.

Neljän sijaan kaksi asuntoa

Rauman Seudun Katulähetykselle Stea ehdottaa myönnettäväksi haetun reilun 400 000 euron sijaan 146 530 euroa.

Tukea myönnettiin Toivontalon matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoiminnalle ja Arvokas-avustusohjelman osahankkeelle, jonka tavoitteena on yleissivistävien ja yhteisökasvatuksellisten toimintojen kehittäminen ja toteuttaminen syrjäytyneiden ja yhteiskunnan ulkopuolella olevien henkilöiden osallisuuden edistämiseksi.

Sen sijaan tällä kertaa avustusta ei liiennyt uusien tukiasuntojen hankintaan.

– Se kyllä vähän harmittaa, vaikka muuten olemme saatuihin avustuksiin tyytyväisiä. Investointirahalla olisimme hankkineet neljä uutta tukiasuntoa. Meillä on vielä vähän käyttämättä edellisvuosien investointirahoja, joten niillä pystynemme hankkimaan kaksi uutta asuntoa, sanoo toiminnanjohtaja Janne Rantala.

Stean rahoituksen väheneminen on tiedotettu ja otettu Katulähetyksen toiminnassa huomioon.

– Toimintamme rakenteet eivät kestäisi, jos eläisimme pelkästään Stean avustusten varassa. Olemme jo vuosien ajan kasvattaneet rahoituspohjaamme laajemmalle.

Valtakunnalliset kumppanuudet

Käytännössä rahoituspohjan laajentuminen tarkoittaa sitä, että Katulähetys on mukana monessa valtakunnallisessa hankkeessa kumppanina. Esimerkiksi asunnottomuuden vähentämiseen keskittyvän Y-Säätiön kanssa yhteistyötä on tehty jo 10 vuoden ajan.

Katulähetyksen toiminnan rahoitus tuleekin useista pienistä puroista, joista Stea on yksi.

Lisäksi yhdistys on halunnut keskittyä viime vuosina entistä enemmän oman palvelutuotantonsa kehittämiseen.

– Projekteista ei tulee rahaa, jolla maalataan toimitilan julkisivu, uusitaan valurautaiset putkistot tai ovet. Se raha on saatava kasaan ihan muualta, toteaa Rantala.

Avustuksia saavat seuraavat

Rauman Seudun Tules Ry47 846 euroa Rauman järjestötalon toimintaan.

Rauman Seudun Katulähetys RyYhdistykselle esitetään avustusta yhteensä 146 530 euroa. Rahaa saivat päihdeongelmaisten ja muiden vaikeassa asemassa olevien ihmisten matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoiminta (Toivontalo) 86 530 euroa ja yleissivistävien ja yhteisökasvatuksellisten toimintojen kehittämiseen ja toteuttamiseen syrjäytyneiden ja yhteiskunnan ulkopuolella olevien henkilöiden osallisuuden ja sisäisen motivoitumisprosessin edistämiseksi Rauman seudulla (Arvokas-avustusohjelman osahanke) 60 000 euroa.

Rauman Seudun Mielenterveysseura Ry201 564 euroa kriisikeskus Ankkurpaikk'an toimintaan.

Rauman Mielenterveysyhdistys Friski Tuult Ry115 034 euroa mielenterveyskuntoutujien asumisen vertaistukitoimintaan.

Rauman Seudun Työnhakijat RyYhdistykselle ehdotetaan myönnettäväksi yhteensä 129 918 euroa. Työttömien työelämävalmiuksien ja -osallisuuden sekä työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseen matalan kynnyksen ohjaus-, neuvonta- ja ryhmätoiminnoille esitetään myönnettäväksi 51 918 euroa, yhdistyksen toiminnan digitalisoimiseen 48 000 euroa ja työttömien nuorten/osatyökykyisten palkkaamiseen järjestön yleishyödyllisiin työtehtäviin 30 000 euroa.

Valo-Valmennusyhdistys RyEuroopan sosiaalirahaston rakennerahasto-ohjelman hankkeen "UPPO - ulkopuolelta polkuja osaamiseen" omarahoitusosuuteen / muun julkisen tuen osuuteen 18 000 euroa.

Laitilan Nuorisoverstas RyHeikossa työmarkkina-asemassa olevien nuorten työelämävalmiuksien parantamiseen aitoa työympäristöä hyödyntäen hankkeen jatkorahoitusta 90 000 euroa. Lisäksi myönnettäneen 34 698 euroa työttömien nuorten/osatyökykyisten palkkaamiseen järjestön yleishyödyllisiin työtehtäviin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut