Stena Arctica seilaa jälleen Suomen lipun alla

Suomen lipun alle on saatu palautettua yksi alus, kun maailman suurin jääluokitettu raakaöljytankkeri Stena Arctica rekisteröitiin uudelleen Suomen lipun alle tämän viikon alussa.

Tankkeri on bermudalaisen Glacia Limitedin omistuksessa ja ulosliputettiin elokuun lopussa 2013. Sitä käyttävät Neste Shipping ja Stena Bulk.

Kokonaan suomalainen miehistö on vaihtunut sekamiehitykseen, joka tarkoittaa, että miehistössä saa olla myös EU:n ulkopuolisia työntekijöitä. Lipunvaihtoa ja suomalaista miehistöä on toivonut perjantaisen Sjöfartstidningenin mukaan Neste.

Lipunvaihdosta uutisoi aiemmin viikolla ainakin ruotsinkielinen Yle. Suomen varustamojen varatoimitusjohtaja Hans Ahlström kommentoi, että Suomen lippu kiinnostaa varustamoja, koska se on tonnistoveron ja sekamiehityksen takia kilpailukykyinen vaihtoehto.

Öljytankkeri Masteralla työskentelevä raumalainen merimies Turo Ihalainen toteaa, että suomalaiset merimiehet ovat viime vuosina joustaneet sen mitä pystyvät palkoissa ja eduissa. Siitä huolimatta halpatyövoimaa vastaan ei pysty kilpailemaan.

Merimies-Unionin pääluottamusmiehenäkin toimiva Ihalainen tietää, että suomalaiset merimiehet seuraavat tilannetta sekavin ajatuksin.

– Toisaalta tulee työpaikkoja lisää, jos tulee enemmän aluksia Suomen lipun alle sekamiehitettynä. Jos kuitenkin samaan aikaan poistuu kokonaan suomalaisella miehistöllä seilaava alus, lopputulos on, että suomalaiset työpaikat vähenevät sekamiehityksen seurauksena, Ihalainen huomauttaa.

LUE LISÄÄ KELLO 23.00 ILMESTYVÄSTÄ NÄKÖISLEHDESTÄ

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.