STUK: Ei poikkeavia cesium-137-havaintoja muualta Suomesta

Säteilyturvakeskuksen (STUK) katolla Helsingin Roihupellossa olevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää 3.–4. maaliskuuta.

- Mittaustulos, 4000 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa, on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna, mutta kuitenkin vain miljoonasosa sellaisesta pitoisuudesta, jonka takia ihmisen pitäisi suojautua. Havaittu määrä ei ole terveydelle vaarallinen, sanoo STUKin Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen.

Selvitystyötä jatkettiin mittaamalla viiden muun paikkakunnan ilmankerääjien filtterit sekä selvitettiin radioaktiivisuuden pitoisuudet Helsingin ilmankerääjästä 4.–5.3.

Imatran, Kuopion, Loviisan, Olkiluodon ja Rovaniemen hiukkaskerääjien tuloksissa ei ollut mitään poikkeavaa. Helsingin kerääjän cesium-137-pitoisuus oli 12 mikrobecquereliä kuutiometrissä ilmaa 4.–5.3.

- Säteilyn määrä on vähentynyt normaalille tasolle. Jatkamme kuitenkin edelleen erittäin aktiivisesti lähteen alkuperän selvittämistä, Ikäheimonen kertoo.

- On epätodennäköistä, että cesium-137 olisi saapunut rajojemme ulkopuolelta, mutta emme voi ihan vielä sulkea tätä vaihtoehtoa pois. Tiedämme myös, että se ei ole peräisin ydinkokeesta tai reaktorista, Ikäheimonen jatkaa.