STUK: OL3:n värähtelyn syyn selvitys kesken

Säteilyturvakeskuksen mukaan kokeiden tulokset ovat pääosin hyväksyttäviä, mutta yksi ongelma pitää ratkaista ennen kuin STUK voi antaa lausuntonsa.

| Päivitetty

Valmistumassa olevassa Olkiluoto 3 -ydinvoimalassa tehdään niin sanottuja kuumakokeita, joissa laitoksen toimivuutta testataan ilman uraanipolttoainetta.

Kuumakokeet ovat kestäneet suunniteltua pidempään. Säteilyturvakeskuksen mukaan kokeiden tulokset ovat pääosin hyväksyttäviä, mutta yksi ongelma pitää ratkaista ennen kuin STUK voi antaa lausuntonsa.

Reaktorin jäähdytyspiiriin kuuluva paineistimen yhdyslinja värähtelee sallittua enemmän. Värähtelyn syytä selvitellään yhä.

STUKin puoltava lausunto on ehdoton edellytys sille, että maan hallitus voi myöntää OL3:lle käyttöluvan. Polttoainetta saa ladata vasta sen jälkeen. Aikataulun mukaisesti polttoaine on tarkoitus ladata joulukuussa, jolloin uusi ydinvoimala liitettäisiin ensi kertaa sähköverkkoon.

Teollisuuden Voima ilmoitti huhtikuussa Nordpool-sähköpörssille, että kuumakokeiden pitkittymisen vuoksi ei ole varmaa, että OL3 voidaan ottaa käyttöön aikataulun mukaisesti ensi vuoden toukokuussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut