Nyt se lopultakin tapahtuu: ydinreaktio käynnistetään Olkiluoto kolmosessa vielä joulukuussa

STUK valvoo reaktorin käynnistystä ja pientehokokeita paikan päällä Olkiluodossa.

| Päivitetty

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikössä (OL3) painetaan lopultakin niin sanotusti nappia. Käytännössä tämä tarkoittaa ydinketjureaktioiden käynnistämistä reaktorissa, eli ydinvoimakielellä reaktorin kriittisyyttä.

TVO kertoo tiedotteessaan, että reaktorissa käynnistetään ydinreaktio ensimmäistä kertaa vielä joulukuun aikana. Sähköntuotanto alkaa yhtiön mukaan tammikuun lopulla 2022 ja säännöllinen sähköntuotanto ensi kesäkuussa.

Käynnistäminen on mahdollista, sillä Säteilyturvakeskus (STUK) myönsi torstaina Teollisuuden Voima Oyj:lle (TVO) kriittisyys- ja pientehokoeluvan. STUKin mukaan käyttöönottokokeet osoittavat, että laitos toimii suunnitellulla tavalla.

Sähköä 30 prosentin vaiheessa

Lupa ei sellaisenaan vielä tarkoita, että reaktori voitaisiin käynnistää heti. Ennen ensikriittisyyttä STUKin on tarkistettava OL3:n käynnistysvalmius vielä paikan päällä. Samalla varmistetaan, että lupapäätökseen liittyneet avoimet asiat ovat kunnossa. 

STUK valvoo myös reaktorin käynnistystä ja pientehokokeita Olkiluodossa. Ensimmäinen pientehokoelupa mahdollistaa reaktorin käyttämisen korkeintaan viiden prosentin teholla.

TVO nostaa reaktorin tehoa asteittain. Tehon nostoon yli viiden prosentin reaktorin täydestä tehosta yhtiö tarvitsee STUKin luvan, samoin kuin tehon nostoon yli 30 ja 60 prosentin.

–– Etenemme nyt turvallisuus edellä askel askeleelta kohti hetkeä, jota olemme odottaneet pitkään, sanoo tuotantojohtaja Marjo Mustonen TVO:n tiedotteessa.

Reaktorin tuottamalla höyryllä aletaan pyörittää generaattoria ja tuottaa sähköä, kun reaktori toimii 30 prosentin teholla. Tämä siis tapahtuu yhtiön mukaan ensi kuun lopulla.

Tämän jälkeen sähköä syntyy vaihtelevalla teholla, kunnes säännöllinen sähköntuotanto alkaa kesäkuussa.

"Oppimisen paikka kaikille"

Ydinpolttoainetta ryhdyttiin lataamaan reaktoriin viime keväänä. STUK seurasi latauksen aloittamista ja sen kulkua Olkiluodossa. STUK myös tarkasti latausta seuranneiden kuumakokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi tärkeimpiä kokeita Olkiluodossa.

Yksi OL3:n rakentamisen merkittävimpiä pulmia on ollut laitoksen paineistimen yhdyslinjan värähtely. Kuumakokeiden aikana saatiin varmistettua, että värähtelyä on onnistuttu vähentämään riittävästi. 

– Laitoksen käyttöönotto on ollut oppimisen paikka kaikille siihen osallistuneille, projektipäällikkö Essi Vanhanen Säteilyturvakeskuksesta toteaa keskuksen tiedotteessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut