Stukilta myönteinen päätös Olkiluodon VLJ-luolan turvallisuusarviosta

Seuraavan kerran turvallisuusarviointi tehdään vuoden 2036 loppuun mennessä. VLJ-luolaan loppusijoitetaan matala- ja keskiaktiivista jätettä.

| Päivitetty

Säteilyturvakeskus eli Stuk on antanut päätöksensä Teollisuuden Voiman eli TVO:n Olkiluodon voimalaitoksen matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksen määräaikaiseen turvallisuusarvioon. Asiasta kertovat TVO ja Stuk tiedotteissaan.

Päätöksessä todetaan, että niin sanotun voimalaitosjäte- eli VLJ-luolan turvallisuuden tila on hyvä sekä käyttö- että pitkäaikaisturvallisuuden osalta. Stuk esittää, että TVO.lla on olemassa tarvittavat menettelyt ja resurssit käytön jatkamiseen.

TVO toimitti määräaikaisen turvallisuusarvion VLJ-luolasta joulukuussa 2021. Ydinenergialain mukaan määräaikainen turvallisuusarvio tehdään 15 vuoden välein.

Olkiluodon VLJ-luolan edellinen turvallisuusarviointi tehtiin vuonna 2006 ja seuraava tehdään vuoden 2036 loppuun mennessä.

– Loppusijoituslaitoksen nykyisin käytössä olevat tilat otettiin valtioneuvosto päätöksellä käyttöön vuonna 1992. Tästä lähtien olemme säännöllisesti arvioineet laitoksen turvallisen käytön edellytyksiä. Turvallisuusarvioinnissa ei ole ilmennyt sellaisia puutteita tai virheitä, jotka aiheuttaisivat ihmisille tai ympäristölle säteilyvaaraa nyt tai tulevaisuudessa", toteaa ylitarkastaja Ari Luukkonen Stukista tiedotteessa.

VLJ-luolan siiloihin sijoitetaan matala-aktiiviset huoltojätteet ja keskiaktiiviset kiinteytetyt nestemäiset jätteet.

Itse ydinvoimalaitoksen käytetystä polttoaineesta syntyvä jäte taas on korkea-aktiivista, ja se on sijoitettu toistaiseksi välivarastoon. Posiva Oy on aloittamassa käytetyn polttoaineen turvallisen loppusijoituksen 2020-luvun puolivälissä Onkalossa.

Täydennetty 10.21 Stukin oman tiedotteen tiedoilla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut