STX:n Rauman telakan toiminta päättyy

STX Finlandin Rauman telakan toiminta nykymuodossaan päättyy ja toimintaa keskitetään Turun telakalle. Yhtiön mukaan oletettavissa oleva kysynnän volyymi ei riitä ylläpitämään kannattavasti STX Finlandin kahta uudisrakennustelakkaa.

Turun telakalla voidaan rakentaa kaikkia alustyyppejä, mukaan lukien arktista erityisosaamista edellyttäviä aluksia, kuten jäänmurtajia. Rakennemuutos ei kavenna yhtiön tarjontaa eikä supista toiminnan volyymiä, todetaan tiedotteessa.

- Nyt tehdyt päätökset perustuvat realistiseen arvioon yhtiön nykytilasta sekä tulevaisuuden markkinanäkymistä.  Päätöksillä katkaistaan yhtiön kuusi vuotta jatkunut tappiokierre ja luodaan edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle, sanoo Jari Anttila, STX Finlandin varatoimitusjohtaja.

Rakennemuutos koskee koko yhtiötä ja sen henkilöstöä sekä Turussa että Raumalla. Työpaikkojen määrä Turun ja Rauman telakoilla vähenee noin 700 henkilötyövuodella vuoden 2014 kesäkuun loppuun mennessä.

STX Finland jatkaa neuvotteluita henkilöstön kanssa rakennemuutoksen toteuttamisesta, aikataulusta ja vaikutuksista eri henkilöstöryhmiin. Yhtiö tarjoaa rakennemuutoksen seurauksena työttömille jääviksi konkreettisia tuki- ja työllistymistoimenpiteitä, jotka suunnitellaan yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa.

- On valitettavaa, että joudumme tekemään näin rajuja päätöksiä, jotka koskevat erityisen raskaasti Rauman telakkaa. Vaihtoehtona olisi ollut suomalaisen telakkateollisuuden alasajo ja 300-vuotisen laivanrakennushistoriamme päättyminen. Nyt tehdyillä päätöksillä luomme edellytykset terveelle ja kannattavalle telakkaliiketoiminnalle Suomessa, sanoo Jari Anttila.

STX Finlandin hallitus päätti rakennemuutoksen käynnistämisestä yksimielisesti eilen sunnuntaina 15.9. Päätöksellä on pääomistajan tuki.