Sucros luottaa kotimaisen sokerituotannon kasvuun

Sokerijuurikasneuvotteluissa on syntynyt ratkaisu. 

Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tannerin mukaan Sucros on erittäin tyytyväinen neuvotteluiden tulokseen. Tanner uskoo MTK:n ja viljelijöiden kanssa tehtävän yhteistyön johtavan kotimaisen juurikkaanviljelyn ja sokerintuotannon kasvuun.

- Toimialasopimus pitää sisällään uusia, voimakkaasti kasvuhakuisia ratkaisuja. Se tuo mukanaan myös viljelijälle enemmän vaihtoehtoja: viljelijä voi valita kolmesta eri sopimusmallista itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon tai niiden yhdistelmän.

- Uusi sopimus siirtää kuljetuskustannuksia Sucroksen maksettavaksi eli otamme käyttöön niin sanotun tilahintamallin. Tämä konsepti on ollut viljelijöiden toiveena jo pitkään. Tulemme myös satsaamaan vahvasti juurikaslogistiikan kehittämiseen. Esimerkiksi vuodesta 2018 lähtien 100 prosenttia sokerijuurikkaasta tullaan puhdistamaan lastauksen yhteydessä. Tällä tavoin vähennetään kuljetettavan maa-aineksen määrää. Maksamme viljelijöille myös erillistä kasvubonusta, joka nousee juurikassokerin tuotantomäärän kasvaessa, Tero Tanner sanoo.

Sopimusten yksityiskohdista tiedotetaan viljelijöitä mahdollisimman pian.

Ensi vuonna sokerin maakohtaiset tuotantokiintiöt poistuvat EU:n alueella. Myös EU:n määrittelemä sokerijuurikkaan vähimmäishinta poistuu. Sucros uskoo kiintiöiden poistumisen tuovan kasvua omaan tuotantoon.

Suomen maakiintiö on ollut 81 miljoona kiloa. 

Sucros on toteuttanut tänä vuonna mittavat investoinnit Säkylän tehtaan juurikkaan vastaanoton tehostamiseksi.

Sucros Oy vastaa sokerijuurikkaan viljelyttämisestä ja sokerijuurikkaan jalostamisesta sokeriksi Säkylän juurikassokeritehtaalla.