Sudeksi osoittautunut Rauman teurastuslinja vaihdettu – "Nyt voimme aloittaa oikean kehitystyön"

HKScanin johtaja Jari Leija kehuu Rauman tehtaan isoa investointia täydelliseksi onnistumiseksi.

| Päivitetty

HKScanin Rauman tehtaan uusi teurastuslinja on otettu käyttöön. Rahaa paloi reilut 6 miljoonaa euroa, mutta investointi on Suomen liiketoiminnoista vastaavan johtajan Jari Leijan mielestä erittäin kannattava.

– Trimmauksia vielä tehdään, mutta nyt voi sanoa, että projekti onnistui sataprosenttisesti koronasta huolimatta.

Uudehkon tehtaan näinkin mittava muutostyö on harvinainen, mutta se oli Leijan mukaan pakko tehdä.

– Vanhan tuotantolinjan alkupää oli laadultaan niin huono, ettei vaan saatu hyödynnettyä kaikkia modernin tehtaan tarjoamia mahdollisuuksia. Nyt voimme alkaa oikean kehitystyön, sanoo Leija.

Muutostyöt Lakarin tehtaalla vietiin läpi pidennettyinä viikonloppuina helmi-maaliskuussa. Projektin piti alkaa jo viime vuonna, mutta työt siirrettiin koronapandemian vuoksi pääosin yli vuodenvaihteen.

– Aika oli järkevin mahdollinen, jotta pystyimme takaamaan tavaran saamisen kauppoihin. Kesällä, kun grillit ovat kuumina, asennustyöt eivät olisi olleet mahdollisia.

HKScan on pitkään puhunut Rauman siipikarjayksikön strategisesta merkityksestä.

– Se on yhtiön tärkein investointi 20 vuoteen. Tutkimusviisaat kertovat, että siipikarjanlihan kulutus kasvaa. Ennuste on 3–5 prosenttia vuodessa ja arvona vielä enemmän.

HKScan aikoo Kariniemen-brändillään ottaa osansa tästä kasvusta, tottakai.

– Investointi lisää teurastuskapasiteettia Raumalla 20 prosenttia ja saantoa 10 prosenttia. Se riittää aika pitkäksi aikaa.

Investointi ei tuonut uusia työpaikkoja Raumalle.

– Nykyporukalla pystymme tekemään tämän tuotannon. Työllisyysvaikutus tulee kasvun myötä tehtaalla, maatiloilla ja alihankkijoilla.

Leija luottaa myös siihen, että HKScanille riittää lintuja Raumalla käsiteltäväksi.

– Meillä on vajaat 80 tuottajaa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, ja yksi Pirkanmaan puolellakin. Näistä tiloista 75–80 prosenttia haluaa laajentaa toimintaansa. On pieni kisa päällä, kuka saa seuraavan hallin rakentaa, kuvaa Leija.

Laajennushalut eivät ole itsestäänselvyys, sillä Leijan mukaan uuden hallin rakentaminen maksaa noin puolitoista miljoonaa euroa. Tai enemmänkin, jos kyse olisi uudesta yrittäjästä.

Rauman tuotantoa menee myös vientiin. Ruotsissa Kariniemen (Karinäs) broilerituotteita on näkynyt marketeissa jo joitakin vuosia. Lupaprosessi on käynnissä Kiinassa ja Koreassa.

HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä kertoi yhtiön siipikarjatuotteiden myynnin kasvaneen viime vuonna yli 12 prosenttia.

– Olemme siipikarjatuotteiden valmistajana markkinajohtaja niin Suomessa, Virossa kuin Tanskassakin. Ennakoimme Kariniemen-siipikarjatuotteiden kysynnän jatkuvan Suomessa vahvana myös tulevaisuudessa, sanoo Hemmilä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut