Suden kannanhoidollinen metsästys otetaan viisivuotiseen kokeiluun, jos laji todetaan kyllin elinvoimaiseksi

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan susien rajoitetun metsästyksen tavoitteena on myös pyrkiä vähentämään susikantaan liittyviä konflikteja.

Susien kannanhoidollisesta metsästyksestä tehdään viisivuotinen kokeilu, mikäli susikanta on suotuisalla suojelutasolla, maa- ja metsätalousministeriön asettamat työryhmät esittävät raportissaan. Raportin määritelmän mukaan suotuisa suojelutaso tarkoittaa sitä, että susikanta pystyy pitkällä aikavälillä selviämään elinympäristössään elinkelpoisena eikä sen levinneisyysalue pienene tai ole vaarassa pienentyä.

Luonnonvarakeskus (Luke) määrittää suden suotuisan suojelutason viitearvot syyskuun alkuun mennessä, minkä jälkeen ministeriö arvioi mahdollisuudet sallia metsästys.

– Viisivuotinen kokeilu antaa mahdollisuuden reagoida susikannassa tapahtuviin muutoksiin. Kannanhoidon tavoitteiden mukainen pyyntimäärien säätely on toiminut hyvin myös karhun ja ilveksen kohdalla, hankkeen valmisteluryhmän puheenjohtaja, erätalousneuvos Vesa Ruusila toteaa tiedotteessa.

Työryhmän valmistelutyö perustuu EU-tuomioistuimen kahden vuoden takaiseen ennakkoratkaisuun suden kannanhoidollisesta metsästyksestä.

Susikanta kasvanut Suomessa

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan susien rajoitetun metsästyksen tavoitteena on säädellä susikannan kasvua ja pyrkiä vähentämään susikantaan liittyviä konflikteja sekä edistämään suden hyväksyttävyyttä. Sudet aiheuttavat vuosittain poro-, kotieläin- ja koiravahinkoja, minkä lisäksi raportti toteaa, että susien aiheuttama turvattomuuden tunne on ilmennyt esimerkiksi eläinten laittomana tappamisena.

– Suden kannanhoito on tasapainoilua. Haluamme turvata elinvoimaisen susikannan ja samalla vastata susialueilla asuvien ihmisten tarpeisiin. Kannanhoidollisen metsästyksen suunnitelma on yksi työkalu osana susikannan kestävää hoitoa, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoo tiedotteessa.

Luonnonvarakeskus arvioi viime viikolla, että Suomen susikanta on kasvanut. Arvion mukaan maaliskuussa Suomessa oli 90 prosentin todennäköisyydellä 18–25 susiparia ja 32–38 perhelaumaa. Perhelaumojen määrä on Luken mukaan nyt suurempi kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 1996 alkaneella vuosijaksolla.Susireviirejä oli Luken arvion mukaan yhteensä 54–59.

STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut