Suden uloste kertoo paljon – Rauman seudulla dna-näytteiden keräys on aktiivista

Uusia vapaaehtoisia mahtuu mukaan täkäläisillekin susireviireille. Luke järjestää kaikille avoimen verkkokoulutuksen ensi viikolla.

| Päivitetty

Metsästä löytyvä uloste voi olla tärkeä osa susitutkimusta.

Susireviireiltä kerätyistä ulosteista eristetään dna-näytteitä, joiden rooli tutkimuksessa ja susikannan seurannassa on kasvanut erittäin suureksi. Keräys on pääosin vapaaehtoisten varassa.

Rauman seudulla näytteiden keräys toimii Luonnonvarakeskus Luken mukaan hyvin.

Alueen susireviireiltä dna-näytteitä toimitti viime vuonna kolmisenkymmentä vapaaehtoista kerääjää.

– Tällä alueella keräyksestä on jo vuosien kokemus. Vapaaehtoisten joukossa on rutinoituneita henkilöitä, jotka ovat olleet pitkään mukana, kertoo tutkimusinsinööri Antti Härkälä Lukesta.

Erityisesti Laitilan seudulla aktivisuus on jopa poikkeuksellisen suurta.

– Se on näytemäärissä mitattuna yksi valtakunnallisesti aktiivisimmista keräysalueista.

Toisaalta alueen susitiheys on tarjonnut myös mahdollisuuden suureen näytemäärään.

Metsästäjiä ja luontoharrastajia

Härkälän mukaan suurin osa Rauman seudulla toimivista näytekerääjistä on metsästäjätaustaisia, ja osa toimii myös suurpetoyhdyshenkilöinä.

– Mutta tärkeä kerääjäryhmä täällä ovat myös luontoharrastajat.

Kokeneiden kerääjien rinnalle on tullut tulokkaita. Härkälä pitää sekä sitoutuneisuutta että uusien kiinnostusta positiivisina asioina.

Vaikka kerääjistä ei ole varsinaista pulaa, mahtuu uusiakin vapaaehtoisia mukaan. Luke järjestää aiheesta verkkokoulutuksen ensi viikolla.

Oma kiinnostus on tärkeää

Kenelle dna-näytteiden kerääminen sitten sopii?

Susialueiden maastossa liikkuminen on tietysti välttämätöntä. Härkälän mukaan kerääjiä yhdistää halu saada lisätietoa sudesta eläimenä sekä oman alueen susista myös yksilötasolla.

– Perehtyneisyyttä tarvitaan, ja suurimman osan siitä joutuu hankkimaan tavalla tai toisella itse. Yhden illan koulutuksessa ei tule tässäkään lajissa valmiiksi.

Yksittäisten kerääjien ohella jokaisella keräysalueella toimii vastuuhenkilö, joka kokoaa ulostenäytteet ja lähettää ne eteenpäin.

Rauman seudun susireviireistä osa kuuluu Varsinais-Suomen, osa Satakunnan keräysalueeseen.

Koulutus verkossa ensi tiistaina

Jos susitutkimukseen osallistuminen kiinnostaa, on ensi viikolla mahdollisuus osallistua asiaan liittyvään koulutukseen.

Luke painottaa, että koulutukseen osallistuminen ei sido vielä kerääjäksi.

Läntiseen Suomeen painottuva koulutus järjestetään verkossa ensi tiistaina 12.10. kello 18 alkaen. Ilmoittautua tulisi viimeistään sunnuntaina, ja se onnistuu täällä.

Ilmoittautua kannattaa, vaikka ei pystyisikään osallistumaan vielä tiistaina. Koulutuksen tallenne on katsottavissa kaksi viikkoa koulutuksen jälkeen, ja linkki lähetetään ilmoittautuneille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut