Suhdannejulkaisu: Satakunnan teollisuus hiipui

Satakunnassa teollisuuden ahdinko ei hellittänyt otettaan viime vuoden heinä–joulukuussa, jolloin sekä liikevaihto että viennin arvo supistuivat.

Loka–joulukuu jäi hyvin heikoksi metallialojen hiipumisen myötä. Metallien jalostusta rasitti värimetallien hintojen pudotus ja konepajat sakkasivat loppuvuodesta.

Vain elintarvikkeiden valmistus välttyi liikevaihdon laskulta, mutta nousu jäi hyvin hennoksi.

Rakennusala ei kyennyt kasvuun, mutta liikerakentamisen nousu pystyi estämään liikevaihdon putoamisen. Palvelualojen kehitys jäi vaimeaksi, sillä kaupan ja liike-elämän palveluiden liikevaihto laski edelleen.

Selkeitä viitteitä ei merkittävästä maailmantalouden suhdannekäänteestä ole edelleenkään ilmassa, mikä luo haasteita maakunnan vientivetoiselle yrityselämälle.

Tilastokeskuksen uusimpien suhdannetietojen mukaan Satakunnan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto laski 3,5 prosenttia vuoden 2013 heinä–joulukuussa vuoden 2012 vastaavaan aikaan verrattuna. Heinä–syyskuussa pudotus jäi 0,7 prosenttiin.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön Satakunnan talous -suhdannejulkaisussa tarkastellaan maakunnan elinkeinotoiminnan kehitystä kokonaisuutena ja toimialoittain.