Sukeltajat puhdistavat Raumalla rojuja merenpohjasta osana taidetapahtumaa

Puhdistusalue on Reksaaren uimarannan vieressä olevan Kartun vierasvenelaiturin vierusta. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman Laitesukeltajat puhdistavat Reksaaren uimarannan aluetta ensi viikon maanantaina osana Kalanmaha-ympäristötaidetapahtumaa.

Kartun vierasvenelaituri on suosittu uimapaikka monelle raumalaiselle. Vuosien varrella merenpohjaan on päätynyt roskaa ja metalliromua, mikä nyt siivotaan yhdessä kymmenen vapaaehtoisen sukeltajan, Rauman kaupungin ympäristönsuojelun ja Wihertoimen sekä Maaseudun Sivistysliiton yhteisellä tempauksella.

Kaiken takana on taiteilija Maritta Nurmi ja Kalanmaha-ympäristötaidetempaus, joka kesän aikana rohkaisee ihmisiä erilaisiin ekotekoihin rantojen roskaantumisen, vesien likaantumisen ja Itämeren ekologisen tasapainon suojelemiseksi.

Rauman Laitesukeltajat ottivat Kalanhama-tiimiin yhteyttä kesäkuussa ja ehdottivat yhteistyötä.

Pohjasta löytyvä romu lastataan kaupungin satamanhuoltolauttaan, josta sukeltajat kantavat romut edelleen Syvärauman rannassa olevalle roskalavalle. Raumalaisia taiteilijoita on myös kutsuttu Syväraumaan tutkimaan romuja ja ottamaan mielenkiintoisimmat käyttöönsä.

Kalanmaha-ympäristötaidetapahtuman tuottaa Maaseudun Sivistysliitto. Yhteistyössä ovat mukana taiteilija Maritta Nurmi, Rauman kaupungin ympäristönsuojelu ja Wihertoimi, Rauman taidemuseo sekä RaumArs ry.

Teos on osa Rauma Biennale Balticumin ohjelmistoa 2016. Tapahtuman päätukijat ovat Koneen Säätiö sekä Keskitien Tukisäätiö.

Juttua muokattu 1.7. kello 18.50. Rauman Laitesukeltajat puhdistavat merenpohjaa, ei Rauman Urheilusukeltajat, kuten jutussa aiemmin mainittiin.