Sunnuntaisäänä Lounais-Suomessa: rakeita ja ukkoskuuroja – päivystävä meteorologi: ukkoskuurot toukokuussa eivät harvinaisia

Karjaan, Piikkiön, Mynämäen ja Laitilan suunilla satoi rakeita. Lähiyöt ovat edelleen kylmiä.

| Päivitetty

Maan lounaisosaan muodostui sunnuntaina aamupäivällä ukkoskuuroja, joista satoi alas jäärakeita Karjaan, Piikkiön, Mynämäen ja Laitilan suunnillaPaimion kohdalla tienpinnat olivat jonkun aikaa kokonaan rakeiden peittämiä. Ukkonen jyrähteli myös Raumalla. Esimerkiksi Lapissa ukkonen jyrisi ja vettä satoi noin tunnin ajan. 

– Voimakkaimmat ukkoskuurot ovat nyt siirtyneet pääkaupunkiseudulle, mutta iltapäivälläkin Pori-Helsinki-akselilla saattaa esiintyä sade- ja ukkoskuuroja, Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorogolgi Anja Häkkinen kertoo. 

Toukokuiset ukkoskuurot eivät hänen mukaansa ole ollenkaan tavattomia. 

– Niitä syntyy, kun ilmakehän rakenne on epävakaa. Aurinko lämmittää maata ja lämmin ilma kohoaa ylös. Yleensä näitä ukkosia esiintyy iltapäivisin mutta tänään niitä saatiin jo aamupäivällä. Aivan rannikolla ukkosta ei nyt esiinny, sillä meri on niin kylmä, ettei ilmavirtausta ylöspäin synny. 

Viime yö oli jälleen kylmä. Maan länsi- ja pohjoisosassa pakkasta oli yleisesti. Kiikalassa mitattiin -3,2 astetta ja Enontekiössä jopa lähes kahdeksan astetta pakkasta.

Uudellamaalla on ollut nyt toukokuussa 14 pakkasyötä 17:sta.

Alkava viikko on Rauman seudulla melko poutainen ja aurinkoinenkin. Sadetta saataneen vasta keskiviikkona. Päivisin päästään nipin napin kymmeneen plusasteeseen.

Juttua täydennetty klo  13.20 päivystävän meteorologin kommenteilla. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut