Suojateiden giljotiiniansat ovat arkea myös Raumalla

Poliisin mukaan jalankulkijoiden loukkaantumisista viime vuosina yli puolet tapahtui suojatiellä. Kuva: Elmeri Elo

Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti suojatiesääntöjen noudattamista.

Liikenneturvallisuuden kanssa päivittäin työskentelevät kutsuvat tilannetta, jossa viereisellä kaistalla ajava autoilija ei pysähdy rinnalla olevan auton tavoin suojatien eteen, giljotiiniansaksi.

Liikenteessä kulkevat pystyvät luomaan ja purkamaan giljotiiniansoja Raumallakin päivittäin.

Lakitekstissä sanotaan, että milloin toinen ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, jollei väliin jää esimerkiksi vapaata kaistaa.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen, miksi pysähtyminen suojatien eteen naapurikaistalla ajavan tavoin on niin vaikeaa?

– Se on erittäin hyvä kysymys. Toisaalta se on inhimillistä, toisaalta kuljettajan huonoa varautumista. Mielessä voi olla paljon muuta, eikä siis huomioida suojatietä eikä jalankulkijoita liikenteessä.

Valtosen kokemuksen mukaan giljotiiniansa muodostuu helposti risteykseen, jossa on useita eri suuntiin meneviä kaistoja ja ajoneuvoliikenteen nopeus on 40–50 kilometriä tunnissa.

– Lisäksi risteystä ylittävät yleensä kevyen liikenteen väylät, jolloin jalankulkijoiden seassa ovat myös pyöräilijät. Sellaisessa risteyksessä esimerkiksi suoraan autoileville suojatien huomaaminen on hankalampaa.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.