Suojaudu auringolta ja huolehdi nesteytyksestä

Hellesäällä pitää muistaa huolehtia auringolta suojautumisesta ja riittävästä nesteytyksestä.

– Suomessa on jo tullut vastaan tapauksia, joissa auringonottaja on saanut toisen asteen palovammoja. Etenkin lasten iho on erittäin herkkä, ja sitä pitäisi suojata. Mieluiten vaatteilla, mutta ainakin aurinkorasvalla, sanoo Punaisen Ristin ensiavun koulutussuunnittelija Riikka And.

Auringossa pitkään viihtyvän vaarana on myös auringonpistos eli pään liiallinen kuumentuminen. Auringonpistokselta suojaudutaan päähineillä ja juomalla riittävästi vettä ja syömällä myös suolaista.

Erityisesti huonokuntoisten vanhusten nesteytyksestä täytyy huolehtia hyvin, sillä kuumuus voi olla heille huomattava terveysriski.

– Jos lähipiirissä on iäkkäitä henkilöitä, heidän luonaan olisi hyvä esimerkiksi vierailla tai muuten tarkastaa, että heidän vointinsa on hyvä.

Punainen Risti on koonnut yhteen ensiapuohjeita, joita saattaa kesällä tarvita. Ensiapuohjeisiin on koottu tyypillisimmät kesän vammat sekä neuvot, kuinka menetellä haaverin sattuessa. Ohjeet voi tulostaa ja ripustaa esimerkiksi mökin seinälle tai ottaa matkalle mukaan. Kotona ja mökillä on hyvä olla myös ensiaputarvikkeita.

Kesän ensiapuohjeet löytyvät osoitteesta www.punainenristi.fi.