Suokas ja Syrjä uuden hitin perässä karhukaupungissa

Porin teatterin Paradox-musikaali on komediallinen dystopia diktatuuriksi muuttuneesta Porista.

Kaksikko Heikki Syrjä ja Riku suokas vastaa Porin teatterin seuraavasta musikaalituotannosta.

Porin teatterin ensi syksyn suurtuotannon, Paradox-musikaalin takaa löytyy käsikirjoittajakaksikko Riku Suokas – Heikki Syrjä. Meriittejä on, sillä heidän vuonna 2006 ensi-iltansa saanut manserock-musikaali Vuonna 85 pitää edelleen paalupaikkaa Suomen teatterihistorian katsotuimpana musikaalikantaesityksenä.

Onko menestyskonsepti toistettavissa Porissa? Sen tae Syrjän mukaan on ruohonjuuritason tarina yhdistettynä suuriin ja samastuttaviin tunteisiin sekä huumoriin.

Suokkaalla ja Syrjällä on parinkymmenen vuoden historia yhteisistä töistä, joista viimeisin on televisiosarja Koskinen vuodelta 2021.

Katse tulevaisuuteen

Porin teatteri kääntyi käsikirjoittajien puoleen jo ennen koronaa ja pyysi uutta, tulevaisuuteen sijoittuvaa tekstiä, jossa olisi läsnä porilaisuus ja porilainen musiikki.

Asetelma on käsikirjoittajillekin uutta.

– Tähän saakkahan olemme möyhineet aika paljon menneisyydessä, 1980–90 -luvuilla, Suokas sanoo.

Impulsseja musikaalin käsikirjoitukseen haettiin "maailman menosta", kuten Trumpin sloganista Make America great again ja Brexitistä.

Pori vuonna 2053

Mielikuvituksen puutteesta kaksikkoa ei ainakaan voi syyttää. Vuoteen 2053 sijoittuva Paradox on tarina nuorille merille lähteneestä Peestä, joka 30 myöhemmin palaa muuttuneeseen Poriin.

Kaupunki on irtautunut omaksi valtiokseen ja sitä johtaa keinoäly Paradox.

– Keinoälyhän on nyt kovin pinnalla. Mitä tapahtuu vapaalle tahdolle, jos keinoäly saa vallan? Suokas pohtii.

Tulevaisuuden Porin kaltaisia yhteiskuntia, tosin ilman keinoälyä, ei Suokkaan mukaan kovin kaukaa tarvitse hakea.

Tulevaisuusvisio viedään musiikkikomediassa äärimmilleen. Porilaisia normeja valvoo oma poliisi, Porno. Vanhaan Suomeen liittämistä ajaa Friitalan vastarintaliike.

Suuria tunteita ei ole unohdettu. Musikaali on toisen käsikirjoittajan Heikki Syrjän mukaan myös rakkaustarina kahden täysin erilaisista lähtökohdista tulevien ihmisten välillä, meriltä palaavan Peen ja makkaramyyjä Tiia-Marian.

Vanhaa ja uutta porirockia

Musikaalin tarinaa kuljettaa eteenpäin porirock, ja esityksessä kuullaan Yön, Dingon ja Even kappaleita. Kapellimestari Pekka Sistonen korostaa, että tarjolla on muutakin kuin takavuosien hittejä.

– Uutta musiikkia tekee Jarkko Eve ja myös Neumannin kanssa on neuvoteltu sanoituksista, hän kertoo.

Sistonen oli kapellimestarina myös Vuonna 85-musikaalissa. Parhaillaan hän johtaa Porin teatterin Evita-musikaalin orkesteria.

Musiikkitaustalta löytyy myös Dingo-bändi, jossa Sistonen soitti 2005–2007. Muitakin yhteyksiä porirockiin löytyy: hän oli sovittajana ja tuottajana Olli Lindholmin sooloalbumissa Maailma on kaunis 2010.

Housebändinä uutuusmusikaalissa kuullaan jo Vuosi 85:stä tuttua Alabamaa.

Musikaalin lavastaa Teemu Loikas, joka kertoo valmistautuneensa tulevaan teokseen katsomalla dystopiaelokuvia siitä, miltä huono tulevaisuus näyttää.

– Lavastus tulee olemaan rähjäistä dystopiaa ja musikaaliglitteriä.

Ensi syyskuussa ensi-iltansa saavan musikaalin ohjaa Christian Lindroos. Koreografiasta vastaa Osku Heiskanen. Ensi-iltansa Paradox saa 9.9. Radio Pori on mukana Paradoxissa lähettämällä kuusi musikaalin pohjalta käsikirjoitettua kuunnelmaa ensi syksynä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut