Suomalainen ilmiö, juhannuksen hukkumiskuolemat, voitaisiin välttää

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto suosittelee käyttämään pelastusliiveja aina vesillä liikuttaessa. Kuva: arkisto/Esa Urhonen

Juhannus näkyy kesän hukkumiskuolemissa piikkinä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotilastojen mukaan Suomessa vuosien 2010 ja 2020 välillä juhannuksena hukkui keskimäärin kuusi ihmistä vuosittain.

Suurin osa hukkumiskuolemista on ehkäistävissä.

Juhannuksena hukkuneiden määrä vaihtelee rajusti. Yksi suurin selittävä tekijä on sää, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton asiantuntija Niko Nieminen.

–  Juhannusta vietetään näillä näkymin helteisessä säässä. Monet suuntaavat mökille ja vesistöjen ääreen juhlimaan. Kolmen H:n tappava yhdistelmä: helle, humala ja huolimattomuus on tiedostettava, jotta hukkumisilta vältyttäisiin, sanoo Nieminen.

Alkoholi rohkaisee ja poistaa estoja sekä heikentää samalla kehon hallintaa lamauttaessaan keskushermoston toimintaa. Suomessa hukkuu vuosittain 100–150 ihmistä. Hukkumisista puolet on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena.

– Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta. Jo yksi alkoholiannos kohottaa riskiä joutua tapaturmaan ja riski kasvaa jokaisella annoksella, muistuttaa Nieminen.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) haluaa muistuttaa juhlijoita siitä, että hauskanpidon lomassa on huomioitava turvallisuus. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Koska onnettomuus yllättää aina, paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä.

– Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Mökillä on myös hyvä sopia aikuisille lasten valvontavuorot, jolloin on selvää, kuka kulloinkin lasten pulikointia valvoo, eivätkä lapset pääse rantaan keskenään. Vanhemman on pakko olla lähellä. Hukkuminen tapahtuu hiljaa ja nopeasti, sanoo Nieminen.

– Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, toteaa Nieminen.

– Käytetään pelastusliivejä aina vesillä. Tutkimusten mukaan jopa 80 % vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut asianmukaiset pelastusliivit oikeaoppisesti puettuna ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa, kertoo Nieminen.

SUH:n ennakkotietojen mukaan Suomessa on tammi-toukokuun aikana hukkunut 33 ihmistä. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) seurannan mukaan juhannusviikon maanantaihin mennessä kesäkuussa näyttäisi hukkuneen tapaturmaisesti jo 12 ihmistä.

2000-luvun alusta juhannuksena (torstai-sunnuntai) on hukkunut SUH:n mukaan 130 ihmistä, joista 78 % on ollut miehiä.

Lisää aiheesta

Juhannuskokon polttamisessa syytä olla tarkkana – metsäpalovaroitus tai maanomistajan luvan puuttuminen estävät polttamisen kokonaan

Vain tilaajille Ota haltuun veneilijän perussäännöt: Joka paatissa on oltava päällikkö, eikä pelkkiin teknisiin apuvälineisiin ole luottamista – niihin tuijottaminen voi viedä kiville