Suomalainen syö kolme pullaa viikossa

Suomalainen syö vajaa kahdeksan kiloa leipomoiden leipomaa kahvileipää ja konditoriatuotteita vuodessa. Kuva: Anu Elo

Pullat ja leivokset maistuvat suomalaisille.

Niillä herkutellaan kuitenkin maltillisesti, sillä vuosittain suomalainen syö vajaa kahdeksan kiloa leipomoiden leipomaa kahvileipää ja konditoriatuotteita. Tämä tarkoittaa noin kolmea keskikokoista pullaa tai pientä kakkupalaa viikossa.

Leipätiedotus ry:n ylläpitämän kotimaisten leipomotuotteiden myyntitilaston ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2018 vähittäiskaupasta ja ravintoloista ostettua kahvileipää lähes 44 miljoonaa kilogrammaa.

- Kotimaisten tuotteiden osuus syödyistä herkuista on kasvanut jopa yli 10 prosentilla vuoden 2019 alkupuoliskolla, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta.

Muutokseen on vaikea löytää yhtä syytä. 

- Ehkä kauppojen monipuolistunut tarjonta kotimaisissa kahvileivissä on saanut kotileipurit ostamaan leivonnaiset kaupasta leipomisen sijaan. Lisäksi yhä useampi kiinnittää varmasti huomiota tuotteen alkuperään.

Tuonnin osuus ostetusta kahvileivästä oli 32,5 prosenttia vuonna 2015. Viime vuonna osuus oli pudonnut hiukan alle 30 prosenttiin.