Suomalainen talousvesi on laadultaan erinomaista

Yli 99,99 prosenttia kaikista talousvesitutkimusten tuloksista täytti talousveden laatuvaatimukset.

Suomalaisten vesilaitosten tuottama talousvesi on laadultaan erinomaista, uutisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Yli 99,99 prosenttia kaikista talousvesitutkimusten tuloksista täytti talousveden laatuvaatimukset. Tiedot perustuvat kuntien terveydensuojeluviranomaisten tekemään talousveden valvontaan. Tutkimuksessa oli mukana 153 suurinta vesilaitosta, joiden piirissä on yhteensä noin 4,5 miljoonaa talousveden käyttäjää.

Suomalainen talousvesi myös soveltuu hyvin käyttötarkoitukseensa. Tutkimustuloksista 99,6 prosenttia täytti talousveden laadulle asetetut tavoitteelliset arvot. Tavoitteita ei ole asetettu terveydellisin perustein vaan ne kuvaavat veden yleistä soveltuvuutta talousvedeksi.

Yleisimpiä talousveteen liittyviä häiriöitä olivat vesijohtoverkostojen saostumista ja kiinteistöjen putkistoista peräisin olevat raudan ja mangaanin kohonneet pitoisuudet tai veden samea väri.

Laadun varmistusta kehitetään paraikaa

Jotta talousveden laatu ja turvallisuus voidaan varmistaa myös jatkossa, veden laatua uhkaavien riskien hallintaa ja seurantaa kehitetään paraikaa.

Työ kattaa koko talousveden tuotannon aina raakavesilähteestä veden valmistukseen, jakeluun ja käyttäjän hanaan saakka. 

Talousveden laadun raportointi perustuu sosiaali- ja terveysministeriön talousvesiasetukseen ja se tehdään yhteistyössä aluehallintovirastojen, Valviran ja STM:n kanssa. Raportti on luettavissa Valviran Talousvesi-verkkosivulla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut