Suomalaisten tuntojen sanoittaja Veikko "Vexi" Salmi on kuollut 77-vuotiaana

Vexi Salmi on kuollut. Sanoittajalegenda tunnettiin myös taidekeräilijänä. Arkistokuva vuodelta 2011, jolloin Salmen taidekokoelma oli esillä Rauman taidemuseossa. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Sanoittaja Veikko "Vexi" Salmi on kuollut. Salmi menehtyi varhain tiistaina nopeasti edenneeseen vaikeaan sairauteen helsinkiläisessä hoitokodissa, omaiset tiedottavat. Hän oli kuollessaan 77-vuotias.

Uransa aikana Salmi laati sanoitukset tuhansiin iskelmäkappaleisiin. Kappaleista yli 3 200 on levytetty. Niitä tulkitsivat muun muassa Irwin Goodman, Kirka, Katri Helena ja Vesa-Matti Loiri.

Salmen ura sanoittajana alkoi 1960-luvulta, ja hän vaikutti myös levytuottajana useissa yhtiöissä.

Sanoittajalegenda olisi täyttänyt 78 vuotta myöhemmin tässä kuussa.

Suomalaisen kevyen musiikin pitkäaikaiselle vaikuttajalle myönnettiin uransa aikana useita kunnianosoituksia, muun muassa ensimmäinen Reino Helismaa -palkinto 1989. 

Salmen sanoittamat kappaleet voittivat Syksyn sävel -kilpailun kuusi kertaa, ja ne edustivat Suomen Euroviisuissa kolmesti.

Salmi tunnettiin myös taidekeräilijänä. Hän lahjoitti  vaimonsa Katri Wanner-Salmen kanssa nykytaiteen kokoelman Hämeenlinnan taidemuseolle 2010. 

Salmi kirjoitti myös lukuisia kirjoja. Hänen kirjalliseen tuotantoonsa sisältyy romaaneja, satukirjoja, kaksiosaiset muistelmat sekä historiikki Hämeenlinnan Pallokerhosta, jolle hän sanoitti myös maalilaulun.