”Suomen halutuin johtaja” Rami Aarikan tilalle – "Olen varma miehestä, kun paikalleni häntä ehdotin"

Lidliä pitkään johtanut Lauri Sipponen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan puikkoihin.

Rami Aarikka jättää Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtajan tehtävät. Marraskuun alusta hänen tilalleen hyppää Lidl Suomesta tunnettu Lauri Sipponen (oikealla).

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka aloitti tiedotustilaisuuden puheenvuoronsa leveästi hymyillen.

Hän tiesi jotain, mitä moni ei vielä tiennyt.

Aarikka nimittäin paloi halusta kertoa henkilöstä, joka on tulossa hänen paikalleen. Rakastamalleen paikalle, josta hän halusi vapaaehtoisesti jäädä sivuun.

– En vielä kuukausi sitten edes ajatellut, että näin tulee käymään. Minulla on edelleen kova kipinä tähän työhön ja tykkään työkavereistani sekä alasta yleensäkin.

Aarikka oli jo pidemmän aikaa tutkinut omaa rooliaan kriittisesti. Hän näki, että laivaa voisi luotsata myös toisella näkökulmalla.

– En ole huippu niissä asioissa, joilla tämän voisi nostaa vielä korkeammalle. Kesken hallituksen kokousta minulle syttyi valo, että se täydellinen jatkaja, tulevaisuus, istuu juuri minua vastapäätä.

Tämä tulevaisuus on espoolainen Lauri Sipponen, 52. Mies, joka oli parinkymmenen vuoden ajan nostamassa Lidliä nykyiseen asemaansa.

– Tiedän hänet jo 2000-luvun alusta lähtien ja tiedän hänen valtavat kykynsä myös henkilöstön johtamisessa.

– Hän oli vielä kaksi päivää sitten luultavasti Suomen tavoitelluin toimitusjohtaja. Ei ole enää, Aarikka kehuu.

Välillä hyllyntäyttäjänä ja konduktöörinä

Sipponen toimi Lidl Suomessa ensin erilaisissa liiketoiminnan johto- ja kehittämistehtävissä sekä 2010–2019 yhtiön toimitusjohtajana. Viimeisimmäksi Sipponen on työskennellyt VR Groupin toimitusjohtajana 2021–2022, josta kuitenkin sai lähtöpassit huhtikuussa.

Tuhansien työntekijöiden yritysten toimitusjohtajan paikalta hyppäys Laitilaan on varmasti monille yllättävä.

Laitilalaisyrityksen ja Lidlin haastajan asemassa on kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä.

– Moni minulta kysyi VR:n jälkeen, mikä suuri pörssiyhtiö on suuntanani seuraavana. Minulle tekemisen kulttuuri ja tapa toimia ovat erityisen tärkeitä. On ilo tehdä töitä iloisten ja positiivisten ihmisten kanssa, etenkin kun vielä heillä on sama päämäärä, motivaatiojohtajaksi itsensä kokeva Sipponen kertoo.

Hän johtajana haluaa olla alaistensa keskuudessa. Sipponen vierastaa henkilökulttia, ja Lidlissä hän oli paikoin täyttämässä kauppojen hyllyjä, VR:llä taasen teki välillä vuoroja konduktöörinä.

– On antoisaa mennä ihmisten luokse. Tällaisessa pienemmässä yhteisössä se on luontevakin tapa toimia, mutta mielestäni sen pitäisi olla tapana joka paikassa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas oli Sipposelle tuttu yritys jo entuudestaan.

Hän oli hankkinut jo vuosituhannen vaihteessa tyttärelleen osakkeen laitilalaistehtaan osakeannista. Saman hän toisti toisen tyttärensä syntymän jälkeen.

Vuonna 2020 ensimmäisen kerran yrityksen hallitukseen pyydetty Sipponen kertoo, että myös suostuminen toimitusjohtajaksi oli helppo päätös.

– Kauan sitä ei tarvinnut miettiä, vaan panin muut asiat jäihin. Näin, että tämä on toiveideni mukainen paikka käyttää kokemustani ja ammattitaitoani myös jatkossa. Olen jo pitkään arvostanut pitkäjänteistä työtä, jota Laitilan Wirvoitusjuomatehtaassa on tehty.

”Kokonaisuudesta tulee varmasti parempi”

Rami Aarikka kertoo, että Sipponen on ehtinyt hallitustyöskentelyssään vakuuttaa yhtiön hallituksen moneen kertaan.

– Laurin laaja-alainen liiketoimintaosaaminen, näkemyksellisyys ja pidetyt henkilöstöjohtamistaidot tulevat siivittämään lähes 850 tehtaanomistajan omistusten arvonnousua vuosiksi eteenpäin. Tulen antamaan kaiken tarvittavan tukeni Laurille ja mahtavalle henkilökunnallemme uudessa tilanteessa, Aarikka kertoo.

Hän näkee, että muutos on laitilalaisyritykselle erittäin upea mahdollisuus.

Aarikka alkoi huomata, että yhtäaikaiset roolit toimitusjohtajana, hallituksen jäsenenä ja omistajana eivät olisi voineet jatkossa enää toimia.

– Uskon, että ajatukset lentävät hallituksessa ihan eri tavalla. Kokonaisuudesta tulee varmasti vielä parempi.

– En minä lähde itse mihinkään, joten osaamiseni jää edelleen taloon hallituksen jäsenenä ja omistajana. Meillä on äärimmäisen kova henkilökunta, joten emme kaipaa edes teollisuusammattilaista toimitusjohtajaksi.

Aarikka naurahtaa tilanteen olevan hieman erikoinenkin. Hän on jättämässä hyväpalkkaisen ja pitämänsä työn vapaaehtoisesti.

– Näin hyvään duuniin en ketä tahansa paskahousua haluaisi. Olen siis varma miehestä, kun häntä tälle pallille olin ehdottamassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut