Suomen mestaruudesta maksetaan nyt Raumalla hintaa

Raumalla on kahden päivän aikana tullut julki koronatartuntoja, joiden epäillään lähteneen mestaruusjuhlista.

Siinä kävi, niin kuin moni pelkäsi. Kun reilu viikko Lukon mestaruusjuhlista oli kulunut, alkoi koronatartuntoja tipahdella.

Sairastuneet ovat pääosin nuoria aikuisia, ja altistuneita ja kontaktissa olleita löytyy kouluista, kuntosaleilta ja ravintoloista.

Tartuntojen lähdettä ei ole pystytty yksilöimään, mutta oletettavasti kaikki tapaukset liittyvät mestaruusjuhlintaan tavalla tai toisella.

– On mahdollista ja jopa todennäköistä, että ne liittyvät viime viikon juhlintaan. Ainakaan muuta ilmeistä tartunnan lähdettä ei useimmilla ole tullut esille, toteaa Rauman kaupungin terveystoimen tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall.

Lukon joukkueessa kaksi sairastunutta

Kaksi sairastuneista on Lukon liigarinkiin kuuluvia pelaajia. Pelaajista Onni Korkka tuli julkisuuteen ihan nimellään.

– Se oli vastuullinen teko, varsinkin, kun on kyse lasten altistumisesta, Reinvall kehaisee.

Lukon torstain myöhäisillan tiedotteessa todetaan, että Korkka halusi itse kertoa tartunnastaan auttaakseen parhaansa mukaan tartuntojen ehkäisemistä ja niiden jäljitystä. Tiedossa ei ole, mistä Korkka on tartunnan saanut.

– Haluan kertoa asiasta, sillä olen tietämättäni voinut altistaa kannattajia kouluvierailujen aikana 18.5. Eurajoella tai 19.5. Raumalla, Korkka sanoo tiedotteessa.

Kouluvierailuja Eurajoella ja Raumalla

Korkka on vieraillut tiistaina 18.5. Eurajoen Keskustan ja Huhdan alakouluissa, yhteiskoulussa ja lukiossa sekä keskiviikkona 19.5. Raumalla Kaaron koulussa.

– Kouluilla oli ollut kaksi Lukon pelaajaa, joista toinen osoittautui koronapositiiviseksi. Tilanne ei kuitenkaan ollut niin paha kuin ensin pelkäsimme, tartuntataudeista vastaava lääkäri Katrimari Salmela kertoo.

Salmelan mukaan kouluilla oli oltu pääosin ulkona. Kontaktit olivat olleet lyhyitä, pääsääntöisesti ne olivat kestäneet sen, mitä kuvan ottamiseen meni aikaa. Maskeja ei ulkona oltu käytetty.

Selvitysten perusteella tartuntatautiviranomaiset totesivat torstai-iltana, että korona-altistumisen riski vierailulla oli niin pieni, että karanteenikriteerit eivät täyttyneet.

– Rauhoittelisin vanhempia, että riski on pieni, mutta toki mahdollinen. Oireita kannattaakin seurata, Reinvall toteaa.Testiin pitää hakeutua vähäistenkin oireiden ilmaantuessa.

– Jos on huolissaan asiasta, niin oireettomanakin voi mennä testiin, Salmela lisää.

Oireettoman kannattaa käydä testissä neljästä viiteen päivään altistumisen jälkeen eli sunnuntaina tai maanantaina. Testiin pitää aina varata aika.

– Olihan se mestaruus hienoa ja juhlinta ymmärrettävää. Ja Lukon kanssa yhteistyö nyt jäljityksessä on sujunut hyvin, Salmela toteaa.

Todennäköisesti lisää tartuntoja tulee

Torstaina Raumalle kirjattiin seitsemän uutta koronatapausta.

Perjantaina THL:n tilastoihin merkittiin viisi tapausta, muun muassa Raumanmeren koulussa ja Feran B-tyttöjen pesäpallojoukkueessa. Sairastuneiden määrä on todennäköisesti viittä isompi, sillä THL:n tilasto laahaa jäljessä.

Luvut ovat pienessä kaupungissa isoja ja tekevät hallaa hyvälle kehitykselle.

– On todennäköistä, että tartuntoja tulee ilmi vielä lisää, Irene Reinvall pohtii lähtipäivien näkymiä.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4–5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Tartuttavuusajan lasketaan alkavan kaksi päivää ennen oireiden puhkeamista.

Pääministeri Sanna Marin kävi Raumalla ja myös Lukon vieraana maanantaina. Keskiviikkona kaupunki järjesti Lukolle pihajuhlan, jossa oltiin ilman maskeja.

Marin lienee turvassa, mutta keskiviikon pihajuhla on tartunnanjäljityksessä vielä työn alla.

Kontaktistakin ohjataan testiin

Altistumisen ja kontaktin ero on Reinvallin mukaan vähän kuin veteen piirretty viiva ja tapauskohtainen. Jos kontaktissa eivät täyty karanteenikriteerit, puhutaan muusta altistumisesta. Tällä hetkellä näissäkin tapauksissa ohjataan testiin.

Onni Korkka ja muut koronaan sairastuneet asetetaan aina eristykseen, joka kestää vähintään kymmenen vuorokautta. Sen jälkeen lääkäri purkaa eristyksen, kun sairastunut on ollut oireeton kaksi päivää.

– Sitten on vapaa elämään normaalia elämää. Onneksi sairastumisesta ei enää saa sellaista leimaa otsaansa kuin ehkä vielä vuosi sitten, Irene Reinvall huomauttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut