Suomen presidentinvaalit on huomioitu myös maailmalla – kiristyneet välit Venäjään nousevat esiin uutisissa

Esimerkiksi uutistoimisto AFP ja New York Times painottavat presidentin ulkopoliittista merkitystä Suomessa.

Suomen presidentinvaalien ensimmäinen kierros huipentuu tänään sunnuntaina.

Suomen presidentinvaalit ovat herättäneet kiinnostusta myös kansainvälisessä mediassa. Vaaleista ovat uutisoineet muun muassa uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalaislehti New York Times.

Ruotsalainen Dagens Nyheter puolestaan julkaisi vaaleista peräti kolme juttua jo sunnuntaiaamupäivän aikana. Lehti oli käynyt esimerkiksi jututtamassa äänestäjiä Helsingin keskustassa.

Uutisissa nousevat esiin presidentin tehtävät Suomessa, Nato-jäsenyys ja kiristyneet välit Venäjään.

AFP kirjoittaa, että suomalaiset äänestävät tänään presidentistä, jonka viran merkitys on kasvanut Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Uutistoimisto toteaa, että vaikka Suomessa presidentin valtaoikeudet ovat rajalliset, valtionpäämies johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä hallituksen kanssa.

Euroopan muuttuva geopoliittinen tilanne tulee olemaan päällimmäisenä asiana uuden presidentin pöydällä, uutistoimisto sanoo. AFP myös huomauttaa, että Suomessa presidentti toimii puolustusvoimien ylipäällikkönä.

New York Timesin mukaan Suomessa äänestetään tilanteessa, jossa vihamielinen Venäjä uhkaa sotilasliitto Naton tuoreinta jäsenmaata.

Lehti nostaa esiin väistyvän presidentin, Sauli Niinistön, vahvan kansansuosion ja roolin tasapainottavana voimana yhteiskunnassa. Lehden mukaan Niinistön seuraajalla on isot saappaat täytettävänään.

Tulevaa presidenttiä ei ainoastaan verrata Niinistöön, vaan hänen odotetaan myös jatkavan Niinistön perintöä, lehti kirjoittaa.

Uuden presidentin tärkein työsarka on Suomen Nato-integraation hallinta tilanteessa, jossa huolta aiheuttavat mahdollinen Venäjän aggressio ja kiristyvät jännitteet Itämerellä, lehti arvioi.

Dagens Nyheter nostaa presidentin tehtävistä esiin myös Linnan juhlien järjestämisen. Lehti viittaa itsenäisyyspäivän vastaanoton satavuotiseen perinteeseen ja kertoo juhlan käytännön järjestelyistä sekä miljoonayleisön vuosittain keräävästä tv-lähetyksestä.

Eetu Halonen, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut