Suomen robottirannikolla menee Satakunnassa lujaa – Robocoast luo työtä ja kasvua

Satakunnan robotiikka-, tekoäly- ja automaatioalan yritysten eli Robocoast-klusterin yli sadan yrityksen liikevaihto kasvoi viime vuonna kaikkiaan 25,9 prosenttia ja työpaikkojen määrä lisääntyi 7,8 prosenttia.

– Liikevaihdon kasvu olisi voinut olla vieläkin suurempi ilman työvoiman saatavuusongelmaa, pohtii Saku Vähäsantanen Satakuntaliitosta.

Myös Satakunnan ELY-keskuksessa on havaittu rekrytointihaasteet.

– Uusia työpaikkoja olisi syntynyt todennäköisesti kaksinkertainen määrä, jos kaikkiin hakuihin olisi löytynyt tekijä, kertoo Olli Sipilä Satakunnan ELY-keskuksesta.

– Näkymät ovat, että osaajia tarvitaan edelleenkin ja työmahdollisuuksia olisi sadoille. Yritysten rekrytointihaasteista johtuen avoimia työpaikkoja jää varmastikin täyttymättä. Useiden toimialojen eri yritykset kilpailevat samoista työntekijöistä, jatkaa Sipilä.

Vastatakseen osaajapulahaasteeseen Robocoast-palvelua tuottava elinkeinoyhtiö Prizztech ja Satakunnan ELY-keskus ovat perustaneet erityisen Robocoast Rekry -palvelun, jonka tehtävänä on tehostetusti etsiä huippuammattilaisia ympäri Suomea. Nyt vuoden päivät toiminut palvelu on onnistunut löytämään noin sata kovan tason ammattilaista satakuntalaisyritysten tarpeisiin.

Rekrytointihaasteiden vuoksi monta työpaikkaa jää silti ilmoittamatta. Lai-Mu Oy:n toimitusjohtaja Markus Miekanmaa kehottaa olemaan luovuttamatta.

– Haimme kahta ohjelmointitaitoista hitsausrobottioperaattoria, ja kyllähän se oli kova haaste. Lopulta ELY-keskuksen ja TE-toimiston avulla rekrytointi onnistui, ja olemme erittäin tyytyväisiä, toteaa Miekanmaa.

Satakunnan Robocoast-klusterin kasvu on ensisijaisesti seurausta keskittymän kansainvälisestä alan huippuosaamisesta. Robocoast-klusteriin kuuluvien yritysten osaaminen on tunnistettu niin Euroopassa kuin myös Kiinassa, minkä ansiosta Robocoast on Euroopan komission hyväksymä Digital Innovation Hub (digitaaliteknologian osaamiskeskittymä) ja toimii Made in China 2025 -ohjelman pilottikaupungin Ningbon kehityskumppanina.

– Kiina-yhteistyön tarkoitus on tukea satakuntalaista robotiikka- ja automaatioklusteriamme, toteaa Robocoastin vetäjä Mikko Puputti Prizztech Oy:stä.

– Avoinna olevat markkinat ovat valtavat, sillä Kiinassa ei ole automaatioalan palveluyrityksiä käytännössä ollenkaan, kertoo Robocoastin Kiina-yhteistyötä koordinoiva Heikki Perko Prizztechistä.

Tiesitkö?

ROBOCOAST on yli sadan satakuntalaisen automaatio-, robotiikka-, IoT- ja tekoälyratkaisuja tarjoavan yrityksen sekä alueella toimivien oppilaitosten ja korkeakoulujen muodostama osaamiskeskittymä, jota elinkeinoyhtiö Prizztech Oy koordinoi. Robocoastin tehtävänä on edistää teollisuuden modernisaatiota, kartoittaa kumppaneita, markkinoida alueen robotiikkaosaamista ja toteuttaa R&D-hankkeita.

PRIZZTECH OY on elinkeinoyhtiö, jonka tehtävänä on maakunnan hyvinvoinnin edistäminen yrityselämää vahvistamalla.

Robocoast R&D Center – Robotics Living Lab for Companies -hanketta rahoittaa Satakuntaliiton lisäksi Prizztech Oy (Harjavalta, Kokemäki, Pori, Pomarkku, Ulvila) ja Rauman kaupunki.