Suomen suurin tehdas laajentaa ja palkkaa satoja lisää – Miten ihmeessä temppu tehdään? "Selvät suunnitelmat ja vahva näyttö"

"Onhan tämä kova juttu, kun Suomen suurinta tehdasta laajennetaan. Autonvalmistus pysyy jatkossakin isona juttuna, mutta sen rinnalle tulee merkittävä ja kasvava sähköisten ajoneuvojen akkuvalmistus"

Valmet Automotive aloittaa ensi vuonna sähkökäyttöisten autojen akkujen sarjavalmistuksen Uudenkaupungin tehtaallaan. Se vaatii uusien tilojen rakentamista ja noin 200 ihmisen palkkaamista taloon.

Miten ihmeessä temppu tehdään, kun parhaillaan on menossa myös 400 työntekijän rekrytointi?

– Meillä on autotehtaalla valmiita tiloja, joista melko kevyellä uudelleen rakentamisella pystyy tekemään tuotantotilaa akkujen suursarjatuotantoon. Meillä on selkeä suunnitelma ja vahva näyttö nopeasta toiminnasta, vastaa Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

Vahvalla näytöllä hän viittaa Saloon. Siellä Valmet Automotive käynnisti akkutuotannon Nokian entisessä kännykkätehtaassa reilussa puolessa vuodessa.

Autotehtaan ison rekryn eteneminen puolestaan antaa uskoa siihen, että akkujen tekijät saadaan Uuteenkaupunkiin.

–  400 henkilön rekrytointimme jatkuu vuodenvaihteeseen saakka, mutta tulokset ovat oikein hyviä. Hakemuksia on tullut. Nykyinen taloustilanne näkyy hakijoissa. Enää ei haluta odottaa, vaan tarttua työhön kun sitä on tarjolla, sanoo Mäki.

Uuden akkutehtaan väestä noin 150 on tuotannon työntekijöitä, viitisenkymmentä toimihenkilöitä. Erityisvaatimuksia osaamisen suhteen ei paljon ole.

– Suomessa on vain yksi autotehdas, joten täällä on totuttu kouluttamaan itse. Suomessa ei myöskään ole kuin yksi akkutehdas, ja pian siis toinen, joten samalla tavalla on tarkoitus toimia. Autotehtaan ja akkutehtaan tuotannon työntekijät ovat profiililtaan aika samanlaisia. Asenne on tärkeintä, linjaa Mäki.

Uudenkaupungin aautotehtaalla henkilöstöä on noin 3500.

–  Onhan tämä kova juttu, kun Suomen suurinta tehdasta laajennetaan. Autonvalmistus pysyy jatkossakin isona juttuna, mutta sen rinnalle tulee merkittävä ja kasvava sähköisten ajoneuvojen akkuvalmistus.

Valmet Automotive ilmoittaa tehneensä "merkittävän sopimuksen" uuden asiakkaan kanssa. Kyse ei siis ole Daimlerista, jolle Uudessakaupungissa kootaan Mersuja.

– Ei ole sama asiakas kuin autotehtaalla tällä hetkellä, eikä myöskään sama kuin Salossa, sanoo Mäki.

Valmet Automotive laajentaa myös Salon akkutehdasta, jonne rekrytoidaan noin 200 uutta akunrakentajaa vuosina 2021 ja 2022.

Valmet Automotiven pyrkii nostamaan akkujärjestelmien liikevaihdon jo lähivuosina samalle tasolle tai jopa suuremmaksi kuin autonvalmistuksessa. Tavoitteen toteuttamisessa Salon ja Uudenkaupungin akkutehtailla on keskeinen rooli.

– Uusikaupunki on Valmet Automotiven suurin ja tärkein tuotantolaitos. Akkujen suursarjavalmistus tarjoaa sille merkittäviä kasvumahdollisuuksia, ja autoteollisuuden palveluntarjoajana kykymme valmistaa joustavasti autoja ja akkuja samassa paikassa on ainutlaatuinen, kertoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut