Suomen suurin tuulivoimainvestointi käynnistyy Porissa

Porin merkitys Suomen tuulivoimakartalla kasvaa merkittävästi kuluvana vuonna, kun Peittoon tuulivoimapuisto alkaa tuottaa sähköä. Puistoon nousee tusina 4,5 megawatin myllyä ja rakentaminen alkaa aivan pian.

Kyseessä on Suomen suurin toteutettava tuulivoimainvestointi. Sen arvo on 75 miljoonaa euroa. Myös tekniikka on alan kärkeä.

- Suomessa ei ole vielä yhtään tämän teholuokan voimalaa. Myös 140 metrin tornikorkeus on maan huippuluokkaa, kehuu TuuliWatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen.

Tornikorkeuden ja teknisen kehityksen ansiosta voimaloihin voidaan asentaa halkaisijaltaan 128-metriset roottorit. Jokaisen pyyhkäisypinta-ala nousee näin 1,3 hehtaariin.

- Jokainen ymmärtää, että pyöriessään tällainen voimala todella tuottaa hyvin sähköä.

Peittoon puisto nousee parinkymmenen kilometrin päähän Porin keskustasta. 54 megawatin tuulipuiston vuosituotannoksi on arvioitu 175 gigawattituntia, eli tämä yksittäinen porilaiskohde vastaa kolmea prosenttia vuodella 2020 asetetusta tuulivoimatavoitteesta. 

– Porin seutu tulee olemaan meille merkittävä painopistealue. Tavoite on, että vuoden 2013 loppuun mennessä myös Luvian, Merikarvian ja Siikaisten hankkeet olisi luvitettu.

Peittoon ensimmäisen voimalan pitäisi käynnistyä ensi syksynä. Koko puisto on Suomisen mukaan täydessä tuotannossa kesällä 2014.

TuuliWatti on St1:n ja S-Ryhmän yhteisyritys. Satakunnan Osuuskaupan talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annala korostaa, että Peittoon voimalalla on suuri merkitys yhtiön omaan energiankäyttöön.
 

–Puiston tuotanto vastaa yli kaksinkertaisesti SOK:n sähköenergian käyttöä.