Suomen tiettävästi pienin pankki yhdistyy isompaan – toimitusjohtaja: Honkilahden konttori säilyy, jos palveluita käytetään

Aikaisemmin konttorin jatkolle asetettu vuosimäärä ei miellyttänyt osuuskuntaa. Pankki heittikin pallon asiakkaille itselleen.

Euran Honkilahdella toimiva OP Honkilahti on toimitusjohtajansa Jukka-Pekka Koiviston mukaan ollut ainakin työntekijämäärältään Suomen pienin pankki.

– Meitä on tässä minä ja yksi toimihenkilö, ja lisäksi on yksi osa-aikainen toimihenkilö. Eli noin kaksi ja puoli henkilöä täällä on töissä, Koivisto naurahtaa.

Pian pieni pankki on kuitenkin historiaa, kun OP Honkilahti yhdistyy OP Euraan ensi elokuussa. Kerroimme yhdistymisestä aikaisemmin tänään täällä.

Mittarit käyttöön: konttori säilyy, jos palveluita käytetään

Koiviston mukaan pankin operationaalinen toiminta on ollut "aika haastavaa". Kulupaine ja korkokate tekevät vähittäispankkitoiminnasta näin pienessä mittakaavassa vaikeaa.

Siksi yhdistymistä alettiin suunnitella jo marraskuussa 2018. Viimekertainen yritys kuitenkin kaatui OP Honkilahden osuuskuntakokoukseen. Jäsenet eivät halunneet yhdistyä.

Tuolloin esillä oli ajatus, että Honkilahden oma konttori olisi jatkanut toimintaansa vielä noin viiden vuoden ajan.

Osuuskunta ei Koiviston mukaan lämmennyt ajatukselle. Lähipankin konttorit haluttiin säilyttää.

Siksi pankki ehdottikin tällä kertaa erilaista tapaa päättää pankin kohtalosta.

– Jatkossa asiaa tarkastellaan palveluiden käytön mukaan. Meillä on kolme eri mittaria: ajanvarausten, sopimusten ja kassa-asioinnin määrä. Jos nämä vähentyvät tiettyjen prosenttimäärien verran, palveluiden säilyttämistä tarkastellaan uudelleen, Koivisto selittää.

Toisin sanottuna: pankkipalvelut Honkilahdella voivat säilyä, jos niitä käytetään tarpeeksi. Siinä mielessä pallo on heitetty asiakkaille itselleen.

"Todellisuudessa se ei aina vain onnistu"

Kokonaisuudessaan yhdistyminen isompaan OP Euraan tarkoittaa Koiviston mukaan sitä, että pankki pystyy tarjoamaan huomattavasti laajempia ja nopeampia palveluja.

Osuuskunnan kokouksessa nousi Koiviston kertoman perusteella esiin yleisempikin huoli palvelujen keskittymisestä kyliltä kohti keskustoja.

– Itse olen niin pieneltä kylältä Alastarolta kotoisin, että kannatan ehdottomasti sitä, että pienillä kylillä säilyisivät palvelut ja kaikkialla olisi alkot, postit ja pankit. Mutta todellisuudessa se ei aina vain onnistu, Koivisto toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut