Suomen villisikakanta vähenemässä

Villisikojen liikehdintä on tänä vuonna Luonnonvarakeskuksen erityisessä tarkkailussa. Kuva: Marva Media

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen arvion mukaan villisikakanta maassamme on pienenemään päin. Luken mukaan Suomessa oli tammikuussa yhteensä noin 1400 villisika yksilöä. 

Kanta on pienentynyt lähes 30 prosenttia edellisen vuoden kanta-arviosta, joka oli 1 500–2 650 villisikaa. Suurimmillaan Suomen villisikakanta on mitä todennäköisimmin ollut vuoden 2018 alussa, jolloin yksilöitä arvioitiin olevan yli 3 000.

Syitä kannan vähenemiseen ovat metsästys ja mahdollisesti myös rajan yli tulevien yksilömäärien väheneminen.

Luke aloittaa tämän vuoden aikana maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman villisikojen pannoitushankkeen. Satelliittipohjainen seuranta tarjoaa tietoa villisikojen liikkumisesta ja niiden suosimista elinympäristöistä.

– Pannoitettavat yksilöt pyydystetään pääosin puurakenteisilla loukuilla. Tutkimusalueenamme on koko Suomi, mutta pannoitus keskittyy erityisesti Kaakkois-Suomeen, joka on villisian levinneisyyden ydinaluetta, kertoo Luken erikoistutkija Mervi kunnasranta.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Villisikaa kaadettu Rauman ja Laitilan seuduilla tänä talvena vain vähän

Villisikojen tehometsästys jäänyt toistaiseksi tussahdukseksi – Kymmeniä erityislupia vielä jakamatta ja saaliina vasta yksi sika