Suomessa hukkui tammikuussa kaksi vajottuaan jäihin - lauha sää pehmensi jääpeitteitä monin paikoin

Tammikuussa viranomaiset pelastivat useita jäihin vajonneita eri puolella Suomea. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Tammikuussa hukkui kaksi ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH). 

Tiedot perustuvat median välityksellä kerättihin ennakkotietohin.  

Toinen hukkuneista oli mies ja toisessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Hukkumiset tapahtuivat Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Viime vuoden tammikuussa kukaan ei hukkunut Suomessa. 

- Tammikuu oli monin paikoin Suomea poikkeuksellisen lauha ja sateinen. Tämä heikensi jääpeitteitä ja piti monet tavallisesti tammikuussa jäällä liikkuvista kuivalla maalla. Tästä huolimatta viranomaiset pelastivat useita jäihin vajonneita, joista valitettavasti ainakin kaksi hukkui, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Aleksandr Efimov tiedotteessa. 

Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein.

Jäällä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat tällä hetkellä muuttuvat sääolosuhteet ja kylmä vesi. SUH muistuttaa, että jääolot saattavat muuttua ratkaisevasti jopa muutaman kymmenen metrin matkalla, joten jäällä kulkijan pitää varautua ja varustautua. 

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista 10–30 jäihin vajoamisen seurauksena.