Suomessa lääkkeet ovat selvästi kalliimpia kuin Ruotsissa

Apteekkariliiton mukaan syynä ovat merkittävät erot maiden lääkehinnoittelujärjestelmissä.

Itsehoitolääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 37 prosenttia halvempia kuin Suomessa, ilmenee Kaupan liiton teettämästä tutkimuksesta.

Jos Suomen hintoja vertaa ruotsalaisapteekkien verkkokauppoihin, on hintaero selvityksen mukaan jo 48 prosenttia.

– Esimerkiksi allergialääke Kestine (ebastiini, 10 mg tabletti, 10 kpl) on Ruotsissa myyntikanavasta riippuen 33–50 prosenttia ja ibuprofeenia sisältävä särkylääke (400 mg tabletti, 30 kpl) vastaavaan vertailukelpoiseen tuotteeseen nähden 46−56 prosenttia edullisempi kuin Suomessa, Kaupan liitto kertoo tiedotteessa.

Selvityksestä ilmenee lisäksi, että reseptilääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 11 prosenttia edullisempia kuin Suomessa.Lääkkeiden hintavertailun toteutti Copenhagen Economics.

Tiukka sääntely rajoittaa

Apteekkariliitto vastaa toteamalla, että hintojen erot johtuvat pääosin lääkehinnoittelun eroista. Ruotsissa apteekit saavat ottaa vastaan ostoalennuksia lääkeyrityksiltä ja siirtää niitä kuluttajahintoihin. Suomessa tällaiset alennukset on lääkelaissa kielletty, liitto toteaa vastauksessaan Kaupan liiton selvitykseen.

Kiellolla on haluttu varmistaa apteekkien riippumattomuus ja se, etteivät alennukset ohjaa apteekkien lääkeostoja tai lääkkeiden suosittelua asiakkaille.

– Apteekki ei voi mitenkään vaikuttaa reseptilääkkeen hintaan, joka muodostuu tukkuhinnasta, veroista ja apteekin katteesta. Keskimäärin kaksi kolmasosaa lääkkeen hinnasta on tukkuhintaa, verojen osuus on keskimäärin 16 prosenttia ja apteekin alle 20 prosenttia, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen tiedotteessa.

Hirvosen mukaan näyttäisi siltä, että vertailussa on unohdettu myös Suomen apteekkivero, joka nostaa sekä resepti- että itsehoitolääkkeiden hintoja keskimäärin liki 8 prosenttia. Ruotsissa vastaavaa veroa ei ole.

Hintakilpailu vähäistä

Suomessa lääkkeiden hinnat on säännelty valtioneuvoston asettamalla lääketaksalla. Vuoden 2022 huhtikuusta lähtien apteekit ovat silti voineet kilpailla itsehoitolääkkeiden hinnoilla tietyn enimmäis- ja lattiahinnan välillä.

Selvityksestä kuitenkin ilmenee, että suomalaisissa verkkoapteekeissa yli 95 prosenttia itsehoitolääkkeistä oli lokakuussa hinnoiteltu enimmäishinnan mukaan.

– Selvityksen tulokset osoittavat, että hintakilpailu on Suomessa hyvin vähäistä, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi tiedotteessa.

Joidenkin itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen apteekkien ulkopuoliseen myyntiin on kirjattu nykyiseen hallitusohjelmaan. Kaupan liitto ajaa Suomen koko lääkejakelujärjestelmän uudistamista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut