Suomessa todettiin viime vuonna 226 uutta tuberkuloositapausta – Tautiin sairastuneiden määrä on pysynyt viime vuosina ennallaan.

Vain harva tuberkuloosille altistuneista saa tartunnan ja tartunnan saaneista valtaosa ei sairastu milloinkaan.

| Päivitetty

Tuberkuloosiin sairastuu vuosittain yli 10 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2018 Suomessa todettiin 226 uutta tuberkuloositapausta. Suomessa tautiin sairastuneiden määrä on laskenut pitkään ja pysynyt viime vuosina ennallaan.

Tyypillinen tuberkuloosipotilas on keski-iältään joko 72-vuotias suomalainen tai 36-vuotias maahanmuuttaja. Tautiin sairastuneet maahanmuuttajat ovat useimmiten kotoisin alueilta, missä tuberkuloosi on yleinen.

Jotta tuberkuloosi ei pääse tarttumaan eteenpäin, sairastuneen lähipiiristä etsitään muita sairastuneita ja tartunnan saaneita. Altistuneen itsensä ei yleensä tarvitse hakeutua tutkimuksiin vaan hänet kutsutaan sinne terveydenhuollossa vakiintuneiden toimintatapojen mukaisesti.

Vain harva tuberkuloosille altistuneista saa tartunnan ja tartunnan saaneista valtaosa ei sairastu milloinkaan.Maailman tuberkuloosipäivää vietetään 24. maaliskuuta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut