Suomesta tulee tiistaina Naton jäsen – presidentti, ulkoministeri ja puolustusministeri osallistuvat juhlallisuuksiin Brysselissä

Presidentti Sauli Niinistö matkustaa Brysseliin ja osallistuu Naton päämajassa järjestettävään viralliseen liittymisseremoniaan.
Presidentti Sauli Niinistö matkustaa Brysseliin ja osallistuu Naton päämajassa järjestettävään viralliseen liittymisseremoniaan. Kuva: Markku Ulander

Suomesta tulee puolustusliitto Naton jäsen tiistaina. Presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) matkustavat Brysseliin ja osallistuvat Naton päämajassa järjestettävään viralliseen liittymisseremoniaan.

Presidentin kanslia kertoo, että Suomi tallettaa Pohjois-Atlantin sopimuksen liittymiskirjansa Yhdysvaltain hallitukselle ennen Naton ulkoministerikokouksen alkua Brysselissä. Asiakirjan luovuttaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), ja jäsenyys astuu voimaan tallettamishetkellä.

– Kun Suomesta on tullut Naton jäsen, ulkoministeri Haavisto tallettaa Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymiskirjan, ulkoministeriö puolestaan jatkaa tiedotteessa.

Suomen Nato-jäsenyyttä juhlistetaan tämän jälkeen lipunnostolla Naton päämajalla ja eri esikunnissa.

Naton päämajassa Brysselissä järjestettävässä lipunnostoseremoniassa puhuvat sekä presidentti Niinistö että Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Ennen tilaisuuden alkua presidentillä ja pääsihteerillä on kahdenvälinen tapaaminen ja yhteinen lehdistötilaisuus.

Myös Naton pääsihteeri Stoltenberg kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa Brysselissä. Hänen mukaansa sekä Turkki että Suomi tallettavat Nato-jäsenyyden edellyttämät asiakirjat tiistaina Yhdysvaltain haltuun Brysselissä ja Suomen lippu nousee salkoon Nato-jäsenyyden merkiksi.

Stoltenberg kertoi samalla olevansa täysin vakuuttunut siitä, että myös Ruotsista tulee Naton jäsen. Hänen mukaansa Suomen jäsenyys lisää Ruotsin turvallisuutta ja tiivistää sen suhdetta Natoon.

Presidentti Niinistön ja ulkoministeri Haaviston lisäksi lipunnostoseremoniaan osallistuu Suomesta puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.)

"Historiallinen hetki"

Juhlallisuuksien lisäksi ministeri Haavisto edustaa Suomea samana päivänä alkavassa Naton ulkoministerikokouksessa.

– Suomi osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen ensimmäistä kertaa liittokunnan jäsenenä. Kokous on meille historiallinen hetki. Suomelle tärkeintä kokouksessa on korostaa Naton tukea Ukrainalle Venäjän jatkaessa laitonta hyökkäyssotaansa. Haluamme edistää vakautta ja turvallisuutta koko euroatlanttisella alueella, Haavisto sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Ulkoministeriön mukaan yksi ulkoministerikokouksen keskeisimmistä aiheista on Naton tuki Ukrainalle. Kokousta kuvataan tärkeäksi etapiksi heinäkuun Vilnan huippukokouksen valmisteluissa.

Liisa Kujala, Niilo Simojoki, STT