Suomesta voisi tulla jokapaikan journalismin kärkimaa

Tietotekniikan kehitys on kutistanut tietokoneet. Nyt ne kulkevat taskuissa. Pian ne ilmestyvät nenille.

– Olemme siirtymässä ubiikkiin viestintäyhteiskuntaan, joka mullistaa monin tavoin arkemme, sanoo raumalaislähtöinen tutkija Turo Uskali.

Hän on viime vuodet erikoistunut journalistisiin innovaatioihin muun muassa Tekesin rahoittamissa tutkimusprojekteissa.

– Toimittajat ymmärtävät liian vähän insinöörimaailmaa. Uutta teknologiaa ei ole osattu soveltaa kunnolla  journalismiin, sanoo Jyväskylän yliopiston viestintätieteen laitoksella työskentelevä Uskali.

Teknojätit valtasivat

some-markkinat

Tuoreessa kirjassaan Jokapaikan journalismi hän tekee yhteenvedon koko ajan kaikkialla läsnä olevasta viestinnästä. Yhteenveto ei mairittele mediataloja.

– Sosiaalisen median ideoivat teknojätit, jotka myös ottivat markkinan haltuun. Mediatalojen kannattaisi liittoutua ja kehittää ihmisiä arjessa hyödyttäviä palveluja. Eikä jälkijunassa reagoiden, vaan aktiivisesti etsien, Uskali arvioi.

Onko Suomen mahdollista olla edelläkävijä tässä ”jokapaikan journalismissa”?

– Ihan hyvin! Suomi on mobiilitekniikassa maailmanhuippua. Markkina on toki pieni, mutta tuote voi skaalautua. Pelifirmat kuten Rovio ja Supercell ovat menestyneet globaaleilla markkinoilla. Miksei sama voisi onnistua journalistisissa pyrinnöissä? 

Kyse voisi olla esimerkiksi reaaliaikaisten tiedontarpeiden oivaltamisesta ja esimerkiksi arjen uutispalveluiden kehittämisestä.

Mihin tarvitaan

ammattitoimittajia?

Uskali näkee tulevaisuuden kannalta kiinnostavimpana ja tärkeimpänä uuden journalismin muotona livevideot.

– Kun uutisten tarve on suurin, ihmiset etsivät reaaliaikaisia uutisvirtoja. Kuka tahansa älypuhelimen tai tabletin käyttäjä voi käynnistää livekanavan. Kansalaisjournalistit tarjoavat toimituksille valtaisan lisäresurssin.

Mihin meitä ammattitoimittajia sen jälkeen enää tarvitaan?

– Valitsemaan, arvioimaan ja analysoimaan reaaliaikaista uutisvirtaa. 

– Vaikka toimittajat eivät enää ole kaikkivaltiaita uutisten portinvartijoita, niin suurin osa sosiaalisen median kautta jaetuista ja kommentoiduista uutisista on yhä peräisin ammattijournalisteilta, sanoo Uskali.

Yleisö on entistä kärsimättömämpää. Tieto pitäisi saada nyt ja heti. Se lisää paineita tuupata uutisia ulos nopeasti, vaikka laadukkaaseen uutisvälitykseen kuuluu tietojen tarkistaminen.

– Väärien tietojen julkaisemisen riski näyttäisi olevan kasvamassa. Se nähtiin viimeksi Bostonin pommi-iskun yhteydessä.